7 Februarie 2020

(P) Descopera tot ce trebuie sa stii despre certificatele energetice



Certificatul de performanta energetica (numit si certificat energetic) este un document obligatoriu atunci cand este receptionat un imobil nou, sau se vinde sau inchiriaza un imobil sau parte de imobil (apartament). Cei care trebuie sa solicite si sa plateasca acest act sunt proprietarii, dezvoltatorii, investitorii si administratorii imobilelor.

Actele necesare pentru un certificat energetic

Pentru eliberarea acestui document legal, specialistii obtin informatiile necesare despre cladire atat din copii dupa cateva acte ale cladirii, cat si prin studierea imobilului la fata locului.

Aceasta vizita la imobil nu dureaza mult, dar este neaparat necesara (pentru masuratori si observatii).

Lista actelor cladirii pe care trebuie sa le puneti la dispozitie auditorului nu sunt foarte multe si in mod normal ar trebui ca solicitantii sa le aiba deja. Specialistii atestati va pot spune ce acte sunt necesare.

Cartea Tehnica a constructiei ar trebui sa contina toate aceste documente de care aveti nevoie.

Contactati un auditor energetic atestat

Singurii care au dreptul sa emita un certificat energetic sunt auditorii energetici atestati de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Auditorii avand gradul profesional I au dreptul sa emita atat acest act pentru toate tipurile de imobile, cat si audit energetic.

Pentru Bucuresti si judetul Ilfov puteti comanda un certificat energetic pe site-ul avizez.ro apartinand firmei Enermed Impex SRL.

Eliberarea unui certificat energetic

Pe baza datelor prelevate din teren si din documentele cladirii, specialistul face o serie de calcule de specialitate, apoi emite certificatul.

Dupa ce ii sunt inmanate actele imobilului si face masuratorile necesare, auditorul energetic atestat poate emite documentul dorit in cateva ore, in general in aceeasi zi.

Clasele energetice

Cladirile se pot incadra in mai multe clase energetice, de la A la G, ceva asemanator cu ce stiti deja de la electrocasnice, unde in clasa A sunt cuprinse constructiile cele mai eficiente energetic, iar in clasa G cele mai ineficiente.

Pentru ce categorii de cladiri nu este necesar certificatul de performanta energetica?

Potrivit legislatiei in vigoare din Romania, nu pentru toate categoriile de cladiri este necesar certificatul de performanta energetica.

De exemplu, lacasurile de cult, cladirile care sunt folosite doar pentru o perioada temporara de pana la 2 ani sau cladirile istorice – toate acestea sunt scutite.

Daca este nevoie sau nu de acest act pentru cladirea dumneavoastra va poate informa tot auditorul.

Valabilitatea certificatului energetic

De la data emiterii lui, un certificat energetic este valabil timp de 10 ani.

Persoanele care la un moment dat fac imbunatatiri imobilelor pe care le detin pot contacta un auditor atestat si inainte de expirarea acestui termen de 10 ani. Dupa modernizarea constructiilor se poate obtine pentru imobilul in cauza o clasa energetica superioara.



Citeste si