15 Iulie 2020

Conace renovate în apropierea Bucureştiului: cât te costă să locuiești pe o moșie



Există doar câteva conace complet renovate pe care le putem găsi în apropierea Bucureștiului și chiar dacă vârsta acestora depășește 100 de ani, nu și-au pierdut mai deloc din farmecul de altădată. Pe trei dintre aceste bijuterii arhitecturale le-am găsit la vânzare în portofoliul casei de licitații Artmark, iar prețul acestora pornește de la câte sute de mii de euro.

Conacul Dalles, D??mbovi?>a

Familia Dalles se număra în secolul XIX printre cele mai bogate familii din Vechiul Regat. Negustor de origine greacă, Ioan G. Dalles a dobândit o avere impresionantă, în principal, datorită comerțului cu cereale. El ajunge astfel nu doar un om de afaceri de succes, dar și proprietarul unor imobile foarte valoroase din București, situate în cele mai profitabile vaduri comerciale.

În 1862, Dalles cumpara de la prințesa Cleopatra Trubetzkoy (Ghika) moșia de la Bucșani, pe care o va transforma în reședință permanentă a familiei. Conacul de la Bucșani (construit in 1890) este peste drum de Parcul Dalles, o frumoasă grădină amenajată după planuri franțuzești care făcea parte din marea moșie a familiei.

În prezent, cochetul conac este renovat complet în urma unui proces complex de consolidare și restaurare. Terenul are aproximativ 1.100 mp, iar suprafața construită este de 287 mp.

Pretul acestui conac porneste de la 285.000 euro, potrivit casei de licitatii Artmark.

Sursa foto: Gabriel Ghizdavu / Artmark


Conacul Radu Iliescu, Giurgiu

Unul din cele doar câteva conace complet renovate pe care le putem găsi în apropierea Bucureștiului se afla la Vadu-Lat, în județul Giurgiu. Construit în 1900, Conacul Radu Iliescu este clasat ca monument istoric și de arhitectură de importanță locală.

Conacul este amplasat pe un teren de 3.834 mp, amenajat cu gazon, alei pietruite, plante ornamentale și pomi fructiferi. Pe teren mai găsim câteva construcții anexe: un foișor, o "căsuță a paznicului", un fanar vechi restaurat și o clădire veche în care erau grajdurile. Conacul este construit pe doua niveluri, demisol și parter, și este din 2009 în posesia actualilor proprietari.

Pretul acestui conac pornește de la 350.000 euro, potrivit casei de licitatii Artmark.

Sursa foto: Artmark


Conacul Mociorni?>?, Giurgiu

La 30 km de București, amplasat pe o colină cu o priveliște către râul Neajlov, se întinde Domeniul Mociorniță. Aici se află conacul construit în anii '20 și extins în anii '40 de Ministrul Plenipotențiar Renato Bova Scoppa, ambasador al Italiei în România în perioada 1941-1945, care l-a transformat în reședința sa de vară.

Clasat ca monument istoric de importanță locală în Lista Monumentelor Istorice, conacul îmbină din punct de vedere arhitectural elemente stilistice locale (turnul fortificat și masivitatea specifice culelor, locuințe fortificate cu rol de apărare dar și de locuire) și mediteraneene, specifice Toscanei - porticurile cu arcade și punerea în valoare a relației interior-exterior.

În 1945, Renato Bova Scoppa vinde proprietatea Margaretei Mociorniță, fiica cea mare a celebrului antreprenor din România interbelică. Dumitru Mociorniță (1885-1953) a fost cel mai important producător din industria pielăriei, un model de ambiţie şi tenacitate. În 1948, conacul este naționalizat și va funcționa în perioada comunistă ca primărie, școală și dispensar.

După 2000, este retrocedat moștenitorilor Margaretei Mociorniță, care îl vând în 2003 actualilor proprietari. În 2004 Conacul este clasat ca monument istoric de clasă B, și în același an Parcul Natural Comana din vecinătate este declarat arie protejată.

Pretul acestui conac porneste de la 600.000 euro, potrivit casei de licitatii Artmark.

Sursa foto: Gabriel Ghizdavu / Artmark




Citeste si