12 Februarie 2021

Prețurile locuințelor la nivel național au crescut cu 3,5% la finele lui 2020



La nivel de piață, prețurile locuințelor din România a crescut la nivel național în ultimul trimestru din 2020 cu 3,5 procente, un ritm de creștere ceva mai redus decât în aceeași perioadă a anului 2019, avansul prețurilor fusese de 7,4%, față de 2018.

În ceea ce privește evoluția locală a prețurilor pentru locuințe, potrivit unui raport publicat de analiștii Imobiliare.ro, Clujul continuă să domine piața la capitolul preț mediu pe metru pătrat, urmat de București, la o distanță considerabilă și de Timișoara.

În schimb, Bucureștiul continuă să aibă cele mai scumpe cartiere din țară, cu zonele Kiseleff-Aviatorilor și Herăstrău-Nordului, dominând piața în ceea ce privește prețurile. Clujul are și el cartierele sale scumpe, dar ca medie pe metru pătrat, se află destul de departe de Capitală.

Surprize în topul scumpirilor

În privința scumpirile, Bucureștiul și Clujul nu intră în top 5 scumpiri, la acest capitol dominând Miercurea Ciuc și Slobozia, cu un avans de 5,6% a prețului pe metru pătrat în comparație cu finele lui 2019. Acestea sunt urmate de Călărași și Reșița, unde prețul mediu pe metru pătrat a urcat cu 3,6%, respectiv 3,5%.

De cealaltă parte, în topul scăderilor se află Vaslui, cu 1,1%, urmat de Alexandria și Zalău, dar scăderile de preț nu au fost chiar atât de semnificative pe final de 2020.

Dacă Bucureștiul și Clujul sunt cele mai scumpă orașe, analiza imobiliare.ro ne arată că Reșița, Alexandria și Giurgiu sunt orașele în care prețul mediu pe metru pătrat este semnificativ mai mic decât în marile orașe. Prețul mediu din Reșița, este de trei ori mai mic decât cel din Cluj-Napoca.



Citeste si