17 Mai 2007

Guvernul aloca 20 mil. euro, pentru noi sedii APIA

Directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Nicolae Sterghiu a declarat ca Guvernul va aloca 20 de milioane de euro pentru construirea a 125 de module, care vor deveni sucursale ale agentiei.

"Costul unui astfel de modul ajunge la 160.000 de euro, dar este singura varianta pentru a avea sedii europene. in prezent avem sedii suficiente, dar nu in toate cazurile sunt respectate normele Uniunii Europene", a declarat directorul general APIA, Nicolae Strerghiu, citat de NewsIn. Acesta a precizat ca se vor construi 125 de module, repartizate cate trei pentru fiecare judet.

"Dupa ce aproba Guvernul alocarea banilor necesari, vom organiza licitatii. in prima etapa vom organiza licitatii pentru proiectarea modulelor, iar ulterior vom organiza licitatii pentru alegerea firmei de constructie. Vom oferi noi terenul, pentru ca in jumatate din cazuri terenurile vor fi date de primarii", a explicat Sterghiu.

Potrivit lui Sterghiu, dincolo de banii necesari pentru realizarea noilor sedii, APIA a alocat bani si pentru achizitionarea echipamentelor GPS sau a masinilor necesare pentru controlul in teren.

"Pentru aparatura GPS am alocat in jur de doua milioane de euro. Mai mult, controlul in teren implica alte costuri, fie pentru achizitionarea masinilor, fie pentru echipele care vor merge pe teren. Pentru fiecare echipa am estimat costuri in jur de 20.000 de euro", a mentionat Sterghiu.

Directorul general APIA a anuntat ca pentru controlul in teren a datelor declarate de fermieri vor exista 10 echipe pentru control direct si cinci pentru supracontrol, in fiecare judet.

Potrivit lui Sterghiu, Romania solicitat Comisiei Europene prelungirea cu 15 zile a termenului de depunere a cererilor pentru platile directe acordate fermierilor, termen care a expirat, marti,15 mai. Sterghiu a afirmat ca fermierii pot depune cereri de finantare si dupa data de 15 mai. Potrivit regulilor insa, depasirea termenului ar fi implicat o penalizare de 1% pe zi, iar autoritatile romane poarta discutii pentrui eliminarea acestei penalizari.

Potrivit APIA, pana la 15 mai, circa 1.202.788 de fermieri au depus cererea pentru plati directe, din cei 1.246.913 de fermieri eligibili.



Citeste si