26 Ianuarie 2023

Analiză: Ajustate cu inflația, prețurile locuințelor din România au început deja să scadă în 2022



Deși prețul mediu al locuințelor a crescut în 2022 în comparație cu anul anterior, când ne raportăm și la evoluția inflației, în realitate, vedem că piața rezidențială nu a mai putut susține ritmul de creștere din anii anteriori, în care segmentul rezidențial a fost printre vedetele pieței imobiliare.

Conform studiului de piață trimestrial al The Concept - Analiza pieței rezidențiale din România în Trimestrul 4 2022, prețul mediu al locuințelor în cifre relative, ajustat cu inflația, a scăzut cu 6,5%. Deși în cifre absolute, prețul mediu a crescut față de același trimestru al anului precedent cu 8,8%, inflația de 16,4% a erodat însă valoarea de piață medie a mp a imobilelor, astfel că, în valori relative, analiștii spun că locuințele s-au ieftinit.

Reprezentanții companiei de consultanță imobiliară mai spun că și în valoarea ajustată cu evoluția salariului mediu, prețul mediu al locuințelor în România a scăzut cu 4,1% în Trimestrul 4 al anului 2022 în raport cu trimestrul anterior. Dacă îl raportăm la anul 2008, vârful ciclului anterior, ajustat cu evoluția salariului mediu, prețul mediu pe mp al locuințelor a scăzut cu 60,3% în comparație cu 2008, vârful ciclului anterior și, de asemenea, a scăzut cu 14.3% în comparație cu 2014, nivelul de minim de la care a pornit noul ciclu imobiliar în care ne aflăm acum.

Finalul de an a arătat, însă, că cererea reală, concretizată prin tranzacții, a scăzut, chiar dacă românii analizează piața în continuare pentru o oportunitate de achiziție, potrivit unei analize publicate recent de cei de la Storia.ro.

Pe ciclul imobiliar curent, ne aflăm într-un moment de tumult care poate da, pe termen scurt și pe anumite categorii de piață, o corecție temporară. Deja se întâmplă asta dacă luăm în calcul prețurile ajustate cu inflația, dar mai important este ceea ce probabil se va întâmpla la capătul acestei perioade de corecții”, a declarat, într-un comunicat Daniel Tudor, CEO The Concept, anticipând că va urma, după aceea, o nouă etapă de creștere a prețurilor.

Bucureștiul, orașul în care cumpărătorii au cele mai mari șanse să-și cumpere o locuință

O afirmație surprinzătoare a celor de la The Concept este aceea că, cele mai accesibile locuințe din România dintre orașele mari sunt în continuare în București, dar această afirmație vine luând în calcul „Indicele Puterii de cumpărare - IPC”, care indică un raport de 1,62 pentru T4 2022, o valoare de 2,5 ori mai mică decât în 2008.

În acest top, urmează îndeaproape de Timișoara (IPC 1,66). Trecând de Brașov și Constanța, (IPC 2.09, respectiv 2,05), ajungem la orașul cel mai scump din acest punct de vedere, Cluj-Napoca, ce înregistrează o valoare de 2,44 a indicelui, mai mică totuși de 1,6 ori decât în 2008.

Dacă discutăm despre randamentul mediu brut al investițiilor imobiliare la garsoniere, acesta a crescut în majoritatea orașelor mari în T4 2022, ajungând la valori între 4% în Cluj, respectiv 6,67% în București. Apartamentele cu două camere, aduc și ele, de asemenea, un randament crescut, în majoritatea orașelor mari, ajungând la valori între 4.16% în Cluj, respectiv 6,07% în București.

Dacă vorbim despre apartamentele de 3 camere randamentul a evoluat, de asemenea, predominant crescător în T4 2022, ajungând la valori între 4.31% în Cluj, respectiv 5.94% în Constanța, capitala situându-se la 5.72%.

Analiza este realizată de departamentul de Market Research al The Concept.Datele care au dat concluziile raportului au fost prelucrate de The Concept pe baza datelor publice furnizate de INS, BNR, ANCPI și Imobiliare.ro.



Citeste si