12 Iunie 2007

Fondurile de investitii austriece si britanice, vedetele pietei tranzactiilor imobiliare



Romania a devenit destinatia favorita a investitorilor activi in estul Europei, iar fondurilor austriece, care pana nu demult dominau piata investitiilor imobiliare, li s-au alaturat fonduri din Marea Britanie, Germania, chiar si Australia, sustin analistii imobiliari ai companiei Colliers.

Potrivit Colliers, in incercarea de a-si maximiza randamentul, din ce in ce mai multe fonduri se vor indrepta catre parteneriate sau chiar catre dezvoltari de proiecte proprii in Romania, informeaza NewsIn. Analistii imobiliari sustin ca in 2006, fondurile de investitii austriece au fost surclasate, pentru prima oara in ultimii cinci ani, de catre cele britanice ca numar de tranzactii incheiate, trei fata de cele 11 ale englezilor. In ceea ce priveste valoarea totala a proprietatilor achizitionate, austriecii de la Immoeast si cei de la Europolis au fost cei mai activi pe piata imobiliara romaneasca.

"In 2006 au fost incheiate 19 tranzactii insumand 850 milioane de euro, iar volumul investitiilor se va dubla in 2007 datorita interesului tot mai mare pentru piata imobiliara din Romania. Spre deosebire de alti ani, 2006 a avut si tranzactii notabile pe piata hoteliera si cea a spatiilor industriale, in valoare totala de 70 milioane de euro", se arata intr-un studiu al companiei imobiliare Colliers.

Pentru 2007, consultantii imobiliari se asteapta la o comprimare a randamentelor investitiilor in toate sectoarele pietei imobiliare pana la un nivel comparabil cu cel din tarile vecine membre ale Uniunii Europene, 6% pentru cladirile de birouri de clasa A si in jurul valorii de 6,5% pentru centre comerciale.

"Perceptia investitorilor vis-a-vis de economia tarii noastre si de sectorul imobiliar in particular s-a imbunatatit vizibil, odata cu confirmarea acceptarii Romaniei ca membru al UE. Acest nou statut politic si economic a avut un efect pozitiv in primul rand asupra investitiilor in piata romaneasca, acestea inregistrand o crestere semnificativa inca din cea de-a doua jumatate a anului 2006. Astfel, anul trecut s-a incheiat prima tranzactie la o rata de recuperare a investitiei sub 7%, dar si prima tranzactie peste 200 milioane de euro", adauga cei de la Colliers.

Cea mai importanta tranzactie a anului 2006 a fost realizata de fondul de investitii Immoeast care a achizitionat centrul comercial Polus, din Cluj de la managerul de constructii al proiectului, TriGranit, tranzactie pentru care a semnat un aranjament financiar total de 210 milioane euro. Pe locul doi se afla achizitia City Mall de catre APN Funds Management, tranzactie de peste 100 de milioane de euro, find urmata de afacerea celor de la Europolis, 90 de milioane de euro pentru doua cladiri de birouri din proiectul Sema Park.



Citeste si