6 Decembrie 2007

Solventa Investments renunta la dezvoltarea complexului rezidential din Saliste

Compania Solventa Investments a renuntat sa mai dezvolte un ansamblu rezidential in Saliste si va scoate la vanzare terenul de 14.000 metri patrati, la un pret de trei ori mai mare decat pretul pietei, a declarat managerul general al companiei, Gustav Hamlescher.

La un an de la anuntarea proiectului, Solventa Investments scoate la vanzare terenul de 14.000 de metri patrati, impreuna cu proiectul, la un pret negociabil de 21 euro pe metru patrat. In acest moment, pretul unui metru de patrat in zona se vinde in medie, cu 8 pana la 10 euro.

Gustav Hamlescher spune ca pretul ridicat de vanzare se datoreaza tocmai faptului ca pentru terenul respectiv exista si un proiect de constructie a unui ansamblu rezidential. "Am avut probleme cu niste firme si de aceea nu am demarat proiectul. Ansamblu se va realiza, pana la urma. Cautam un investitor. Il vom realiza impreuna", a declarat Gustav Hamlescher.

Potrivit proiectului initial, cartierul rezidential ar fi trebuit sa fie format din 26 de vile, cu parter si mansarda si o suprafata utila intre 130 si 160 de metri patrati, iar valoare investitiei de doua milioane euro. Ansamblul ar fi trebuit sa constituie o premiera in domeniu, prin sistemul de incalzire alternativ, folosit. Astfel, ca urmare a faptului ca in zona nu exista gaz, proiectantul a venit cu ideea folosirii sistemului de incalzire din pamant. Practic, sistemul se bazeaza pe caldura inmagazinata de pamant, pe timpul verii. Energia soarelui, depozitata in scoarta terestra asigura o sursa de energie fara sfarsit, pentru pompa geotermala.

Specialistii companiei germane Solart International arata ca exista mai multa energie sub fiecare cladire decat este necesara pentru incalzire si racire. Pe tot parcursul anului, la cativa metri in adancime, temperatura pamantului ramane aproximativ constanta. Pompa geotermala valorifica aceasta temperatura constanta pentru a incalzi eficient locuinta. Pompele geotermale de climatizare sunt, in esenta, dispozitive electrice de incalzire si racire care transmit caldura in si din pamant printr-un proces de refrigerare.



Citeste si