11 Iunie 2008

Bilantul investitiilor in imobiliare la cinci luni

Valoarea investitiilor in piata imobiliara romaneasca anuntate in primele cinci luni din 2008 a depasit 15 miliarde de euro, proiectele rezidentiale ramanand in continuare cele mai atragatoare investitii din aceasta piata.

Proiectele rezidentiale - vedetele investitiilor imobiliare

Cea mai mare investitie anuntata in acest an apartine companiei de constructii Impact Developer & Contractor, care va aloca 2,7 miliarde de euro pentru dezvoltarea a doua proiecte rezidentiale, unul la Cluj si altul in Bucuresti. Lucrarile de constructii vor incepe anul acesta, ambele proiecte totalizand 9.700 de locuinte.

Pe locul al doilea dupa valoarea investitiilor in segmentul rezidential se afla compania israeliana American Colony, care va investi prin intermediul subsidiarei sale, Inter Colony Real Estate Development, peste 1,8 miliarde de euro in trei proiecte rezidentiale, la Afumati, Voluntari si in zona Floreasca din Bucuresti.

In luna februarie, dezvoltatorul imobiliar Westhouse Group a anuntat investitii in Romania de circa 1,5 miliarde de euro in proiecte imobiliare pana in anul 2014 si estimeaza ca va livra 1.500 de unitati locative pe an. Primele proiecte ale Westhouse Group sunt trei ansambluri de locuinte in judetul Constanta: Oasis Residences, Central Apartments si Corallia Residence, compania avand in pregatire, pe termen lung, alte 16 proiecte atat in Bucuresti cat si in restul tarii.

Si subsidiara din Romania a grupului Beny Steinmetz Group (BSG), Seven Hills, care a investit pe piata imobiliara din tara circa 500 de milioane de euro, si-a propus sa dubleze aceasta suma in anul 2008. Potrivit reprezentantilori companiei, Seven Hills are proiecte mari pentru piata din Romania, din acest an, investitiile sale indreptandu-se si si spre provincie. Pana in prezent, cea mai mare investitie (120 milioane de euro) a fost absorbita de complexul rezidential West Park din zona Militari, compus din 19 cladiri cu un total de 1.400 de apartamente.

Anchor Grup, dezvoltatorul centrelor comerciale Plaza Romania si Bucuresti Mall, are in plan investitii de circa 400 milioane de euro in urmatorii ani in construirea a trei ansambluri rezidentiale in Bucuresti. In prezent, compania are un volum de investitii de 390 milioane de euro in proiecte finalizate sau viitoare, in afara celor 400 milioane de euro pentru proiectele rezidentiale.

Centrele comerciale - Investitii in lant, pe termen lung

Dezvoltatorul imobiliar AFI Europe are in plan investitii in Romania de doua miliarde de euro in urmatorii 14 ani si pune accentul in primul rand pe centre comerciale, ca politica de expansiune a grupului. Tot in februarie, AFI Europe Romania a anuntat o investitie de peste 294 milioane de euro pentru dezvoltarea unui proiect in Arad, compus dintr-un mall, o cladire de birouri si un complex rezidential cu 1.000 de locuinte.

Dezvoltatorul a semnat si un acord cu Hypo Real Estate Bank pentru finantarea proiectului Cotroceni Park, a carui denumire a fost schimbata astfel in AFI Cotroceni Park. Proiectul, estimat la 280-300 de milioane de euro, a primit o finantare in valoare de 234 milioane euro.

Portughezii de la Sonae Sierra au incheiat un parteneriat cu dezvoltatorul irlandez Caelum Development pentru a construi in Bucuresti cel mai mare mall din tara, Parklake Plaza, investitia programata depasind 700 milioane euro. Parklake Plaza va fi inaugurat in aprilie 2011 si va fi situat zona de est a Capitalei, in Sectorul 3.

Plaza Centers, dezvoltatorul proiectului Dambovita Center din Bucuresti, a anuntat investitii de peste 130 milioane de euro in cele trei centre comerciale anuntate in 2008, iar impreuna cu Bas Development va investi inca 290,4 milioane de euro in dezvoltarea a sapte proiecte in Romania. In total, Plaza Centers are in dezvoltare sapte proiecte, in Bucuresti, Hunedoara, Iasi, Miercurea Ciuc, Slatina, Targu Mures si Timisoara si intentioneaza sa dezvolte o retea de aproximativ 15 mall-uri in orase din intreaga tara.

Dezvoltatorul imobiliar TriGranit va investi 140 milioane de euro in construirea unui centru regional comercial si de distractie, ce va fi ridicat in zona soselei de centura a municipiului Constanta, proiectul avand ca termen de finalizare prima jumatate a anului 2009. In a doua jumatate a anului viitor, TriGranit ar putea incepe lucrarile de constructie pentru proiectul Esplanada, dezvoltat pe un teren de 10,7 hectare adiacent Bulevardului Unirii din Capitala, printr-o investitie directa, privata, de un miliard de euro.

Parcurile industriale - investitii prin parteneriate, concentrate pe provincie

Directorul executiv al Cefin, Stefano Albarosa, a anuntat ca, in afara de dezvoltarea preconizata in zona Capitalei, in urmatorii doi ani, Cefin Holding si Valad Property Group, prin intermediul societatii Cheuro, creata in urma unui joint venture, vor construi parcuri industriale si in alte cinci-sapte orase mari din tara, investitia pentru un asemenea proiect fiind de 70 milioane de euro. Cefin a mai incheiat un parteneriat si cu fondul de investitii britanic Teesland, alocand in acest an cel putin 200 milioane de euro pentru constructia a cinci-sapte parcuri industriale in principalele orase din tara, la o valoare medie de 40 milioane euro fiecare.

Grupurile GE Real Estate si Helios Phoenix vor incepe in 2008 construirea a sase parcuri logistice de clasa A, care vor totaliza 315.000 de metri patrati, in principalele orase din Romania, parte a unui proiect comun de 175 milioane de euro, semnat in vara lui 2007. Cele sase parcuri, dezvoltate sub brandul Olympian Parks, vor fi construite in Bucuresti, Timisoara, Constanta, Brasov, Cluj si Oradea.

In ultimii trei ani, fondurile de investitii si companiile imobiliare au alocat peste 1,5 miliarde de euro pentru construirea parcurilor logistice in apropierea marilor orase din Romania, iar analistii estimeaza ca sumele pot depasi chiar cinci-sase miliarde euro pana in 2013.

Noi jucatori romani pe piata de real estate

Anul 2008 a adus noi jucatori pe piata imobiliara din Romania, RTC Imobiliare ,divizia de Real Estate grupului RTC, controlat de Octavian Radu, anuntand doua proiecte rezidentiale, in Sibiu si Bucuresti si urmand sa primeasca aprobare pentru o cladire de birouri cu 12 etaje.

Actionarii Concefa Sibiu au aprobat un proiect de dezvoltare imobiliara a 400 de apartamente in valoare de 28 milioane euro, care va fi finantat im mare parte printr-un credit de 16 milioane euro. Concefa Sibiu este specializata in constructii de cladiri si lucrari de geniu civil, actionarul majoritar al companiei fiind Horatiu Cercel.

Cometex, compania de real estate a grupului Altex, a anuntat investitii de 42 milioane de euro in patru centre comerciale, dezvoltate in Brasov, Arad si Timisoara. Dan Ostahie, presedintele Altex, a declarat ca pentru anul 2009 isi propune sa atraga si alti investitori in actionariatul Cometex, continuand dezvoltarile imobiliare.

Compania detinuta de fondul STK Emergent, STK Properties, din Cluj-Napoca, a lansat in aprilie un complex imobiliar cu 500 locuinte, ce va fi dezvoltat in cartierul Buna-Ziua din Cluj si va abdorbi investitii de 50 milioane de euro. STK Properties SA este detinuta in proportie majoritara de fondul STK Emergent din Cluj-Napoca, primul fond care se listeaza la Bursa de Valori Bucuresti.






Citeste si