24 Martie 2010

Ce urmeaza dupa vanzarea a 50% din Atrium Center Arad?

Dezvoltatorul Atrium Centers, care a deschis ieri primul mall din Arad, a vandut o participatie de 50% din proiect catre antreprenorul general Arcadom, dupa ce fondul de investitii Carpathian s-a retras din proiect. Nevoia de lichiditate, resursele limitate si multe proiecte de terminat incepute in vremurile de glorie ar putea motiva si alti dezvoltatori sa vanda actiuni catre constructori.

Dupa vanzarea de la Arad, Atrium cauta parteneri pentru restul proiectelor

Fondul britanic de investitii Carpathian a renuntat la participatiile de 75% detinute in cadrul proiectelor comerciale dezvoltate sub umbrela Atrium Center in orasele Arad si Cluj-Napoca, din cauza unor datorii de 39,8 milioane de euro, respectiv 8,5 milioane de euro. Actiunile au fost cumparate de mai multi manageri-cheie ai Atrium Centers, printre care si Michael Israeli (foto).

Pentru cele 50% din actiuni cumparate in cadrul mall-ului din Arad, Arcadom a platit 6 milioane de euro si s-a angajat sa ramburseze, impreuna cu Atrium Centers, imprumutul de 59 milioane euro contractat de la banca MKB pentru dezvoltarea Atrium Center Arad, e explicat Israeli. Arcadom, parte a grupului ungar TriGranit, avea de incasat 44 de milioane de euro in urma constructiei mall-ului de la Arad, conform contractului incheiat cu dezvoltatorul.

“Vom continua proiectul la Cluj fara Carpathian si vom cauta sa incheiem parteneriate cu alti parteneri puternici. Arcadom nu participa la acest proiect in prezent, dar nu este exclus sa devina partener pe viitor. In plus, dupa finalizarea proiectului de la Arad, am vazut un interes semnificativ din partea mai multor fonduri de investitii”, a declarat, pentru Wall-Street, Michael Israeli, managing partner al Atrium Centers.

Pe de alta parte, Karoly Palovits, deputy CEO in cadrul Arcadom, este de parere ca in acest moment este foarte greu pentru un dezvoltator sa inceapa un nou proiect imobiliar, intrucat nu exista finantare, motiv pentru care nu va deveni partenerul Atrium Centers pentru proiectul din Cluj-Napoca.

„Vom analiza posibilitatile din piata romaneasca, atat pe partea de retail, cat si pe sectorul investitii. Cand finantarea se va dezmorti, ne vom gandi daca vom continua cu noi proiecte, poate chiar cu Atrium, insa pana atunci nu putem lua nicio decizie”, a explicat Karoly Palovits.

Indata ce isi va gasi parteneri, Israeli ia in considerare si cumpararea participatiei detinute de Carpathian in celelalte proiecte care ar urma sa fie dezvoltate in parteneriat la Baia Mare si Satu Mare. In ceea ce priveste proiectul de la Cluj, oficialul Atrium Centers spune ca nu a securizat finantarea pe care ar fi trebuit sa o obtina de la MKB, astfel incat lucrarile de constructie vor fi reluate odata cu relaxarea conditiilor de creditare - cel mai probabil, in 2011.


Urmeaza alte exituri "fortate" de lipsa de lichiditati

Solutia Atrium Centers de a vinde o participatie in proiect catre constructorul general nu este una noua pe piata locala, ea fiind aplicata la inceputul anului trecut de divizia imobiliara a grupului TNG, care impreuna cu antreprenorul general Baumeister, ambele detinute de omul de afaceri Dan Adamescu, au preluat spre finalizare proiectul Central Apartments de la Westhouse Group. Ansamblul rezidential Central Apartments este amplasat aproape de bulevardul Tomis din Constanta si cuprinde 89 de apartamente.

Ce ii determina insa pe dezvoltatori sa cedeze actiuni companiilor de constructii? Cristian Ustinescu (foto), coordonatorul departamentului de investitii al consultantului imobiliar DTZ Echinox, spune ca este vorba de nevoia de lichiditate, resurse limitate si multe proiecte de terminat incepute in vremurile de glorie, toate motivandu-i pe dezvoltatori sa optimizeze alocarea resurselor in functie de riscuri si potentialele randamente de castig.

„Este posibil sa asistam si la alte exituri «fortate» de lipsa de lichiditati, cel mai probabil tot in zona de retail, unde diferenta dintre veniturile planificate si tintele atinse este mare, iar costurile nu s-au comprimat atat de mult. Sansele sa fie tranzactionata o proprietate off-plan fara un discount considerabil sunt insa mici, de aceea cred ca Atrium va lupta pentru semnarea contractelor de inchiriere in celelalte proiecte”, a declarat, pentru Wall-Street, Cristian Ustinescu.

In cazul proiectelor off-plan (n.r: unde constructia nu a inceput), specialistul DTZ Echinox afirma ca investitorii se vor implica doar atunci cand dezvoltatorii vor avea semnate macar scrisori de intentie cu ancore puternice pentru cel putin 50% din veniturile estimate, iar banii vor fi injectati in compania respectiva pe etape, in functie de semnarea contractelor.

Modelul tranzactiilor prin absorbtie de actiuni, implementat de DTZ Echinox pentru prima data in cazul unei proprietatii comerciale, respectiv achizitia European Park Braila, ar putea fi in continuare aplicata, NEPI, cumparatorul parcului de la Barila, aflandu-se deja la a doua astfel de achizitie in ultimele sase luni.

„Absorbtia de actiuni ca mod de tranzactionare a unei proprietati comerciale a prins avant, multiplicandu-se cu mici variatii. Vor mai urma astfel de tranzactii, chiar la nivel inalt, asa cum a fost cazul Immofinanz si Immoeast, si poate consolidari de portofolii prin absorbtie la nivelul fondurilor listate la bursa din Londra (AIM)”, a adaugat Ustinescu.




Primul mall din Arad, deschis cu 50 de magazine functionale

Atrium Center Arad (foto), primul mall din Arad, cu o suprafata inchiriabila de 30.000 mp, a fost deschis ieri, cu peste 50 de magazine functionale. Pana la sfarsitul lunii aprilie, vor fi deschise doua noi restaurante, unul cu specific portughez si altul italian, iar in luna mai va fi inaugurat salonul de bowling si biliard. La sfarsitul lunii august se va deschide Cinema City, care aduce la Arad zece sali de cinema.

Pana in prezent, Atrium Center a fost inchiriat in proportie de peste 92%, iar peste 95% din suprafata inchiriabila va fi ocupata pana la sfarsitul anului, potrivit companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, agentul exclusiv de inchiriere.

Traficul de vizitatori estimat in cele noua luni pana la sfarsitul lui 2010 este de 5-6 milioane de vizitatori, potrivit Adinei Calinescu, country manager Atrium Centers.

„In perioada 2007-2008, in Arad au fost anuntate aproximativ opt proiecte de centre comerciale, dintre care, doar pe acelasi bulevard (n.r: Aurel Vlaicu) erau anuntate cinci proiecte, reprezentate de reputati jucatori internationali din domeniu. Prin dimensiunea si complexitatea Atrium Center, raportate la piata careia i se adreseaza, suntem convinsi ca in urmatorii 5-7 ani vom ramane singurul mall din Arad”, a declarat Michael Israeli, managing partner Atrium Centers.

Printre chiriasii proiectului se mai numara C&A, New Yorker, Deichmann, Jolidon, San Francisco Concept, Orsay, Office Shoes, Kenvelo, Diverta, Fox, Hervis, Leonardo, Sephora, House of Art, Yves Rocher, Jeans Club, LC Waikiki, Premaman, Benvenuti, Gatta, Cozacone, Centrofarm, Motivi, Bigotti, Carturesti, Fanny Lux, Leonard Collection, Man Style, Pada Murre, Bigotti, Ginette, Adidas, Turabo, Pachiouli, Gold Fashion, Justins, Vlady’s, Be in Time, Splendor Mondex si IMAR.




Citeste si