3 Noiembrie 2010

Creditarea imobiliara din ECE ramane neclara. In Romania sunt preferate birourile



Finantarea sectorului imobiliar din Europa Centrala si de Est (ECE) ramane inca neclara din cauza reducerii drastice a numarului de tranzactii, iar daca preferintele bancilor variaza de la o tara la alta, in Romania sunt preferate birourile, potrivit studiului Barometrul ECE privind Creditarea Imobiliara in 2010, realizat de compania KPMG.

Bancile considera ca incerta posibilitatea ca sectorul imobiliar sa cunoasca o revenire rapida in vreo tara, cu posibila exceptie a Poloniei si Republicii Cehe, unde piata nu a fost afectata de recesiune in aceeasi masura comparativ cu alte tari, se arata in studiul companiei de consultanta KPMG.

"In perioada recesiunii, tarile ale caror sectoare imobiliare au suferit cel mai mult au fost cele in care pana in 2008 au avut loc investitii speculative, cum este, de exemplu, cazul Romaniei. Dar Romania are un potential crescut pe termen lung si perspectivele pentru o dezvoltare sustinuta in 2011 sunt bune”, este de parere Ori Efraim (foto), partner al KPMG in Romania, coordonatorul Serviciilor Imobiliare.

Majoritatea bancilor chestionate de KPMG nu au avut nici o atitudine clar deschisa nici una explicit negativa fata de finantarea proiectelor imobiliare, insa abordarea lor privind asigurarea finantarii pentru proiectele de dezvoltare imobiliara variaza semnificativ in regiune, fiind diferite de la o tara la alta.

"In Ungaria, Republica Ceha si Bulgaria, sectorul de retail are prioritate, in timp ce in Polonia si Romania sectorul de birouri este cel preferat. In Slovacia, Croatia si in tarile baltice, sectorul industrial este primul pe lista de prioritati, in timp ce sectorul hotelier este mai putin preferat, cu exceptia Croatiei”, se mai aarata in analiza citata.

Citeste si
Banking in imobiliare: Un dezvoltator din 10 a primit finantare in acest an.



Citeste si