14 Februarie 2011

Unele garantii imobiliare nu mai valoreaza nimic, spun consultantii



Numarul falimentelor imobiliare este foarte mic fata de intensitatea cu care s-a manifestat criza in Romania, situatie favorizata de atitudinea bancilor, a declarat Mihnea Serbanescu, directorul general al DTZ Echinox, adaugand ca sunt garantii bancare a caror valoare este zero in prezent.

"Falimentele de pe piata imobiliara sunt normale. Numarul acestora este surprinzator de mic fata de intensitatea cu care s-a manifestat criza pe piata imobiliara romaneasca si asta datorita bancilor. Nu s-a atins pragul adevarului in ceea ce priveste falimentele. Vor mai fi falimente si in acest an, dar aceasta numai daca bancile vor vrea, si vor incepe sa evalueze garantiile la adevaratele lor valori", a Mihnea Serbanescu, citat de Mediafax.

El a aratat ca in prezent sunt pe masa bancilor sute de dosare cu imprumuturi neperformante date dezvoltatorilor imobiliari.

"Bancile daca ar evalua garantiile la adevarata lor valoare, multi ar trebui sa intre in faliment. Sunt garantii care valoreaza zero. Daca un bloc de locuinte sau o cladire de birouri, fie ele construite in camp, mai au o anumita valoare, sunt terenuri care au fost acceptate ca garantii pentru credite de zeci de milioane de euro si care acum nu mai valoreaza nimic. Probabil ca bancile vor reusi sa acopere pierderile provocate de astfel de proprietati dupa ce va incepe aprecierea altor garantii din portofoliu", a explicat Serbanescu.

In opinia sa, masa totala a garantiilor bancare este supraevaluata, iar primele "produse imobiliare" care pot fi "lichide" sunt cele care nu sunt ipotecate.

"Singurele produse lichide, care pot fi vandute, sunt cele detinute de proprietari cum este Gigi Becali, care nu au banci in spate. Au cumparat terenul in urma cu multi ani, iar acum il vand la un anumit pret dictat de piata. Neavand in spate banci, care i-ar obliga sa vanda la un anumit pret pentru ca acestea sa-si recupereze creditele, pot demonstra mai multa flexibilitate. De aceea, nu se vor pune in miscare active pana cand bancile nu vor face de buna voie write-off (o reevaluare in scadere a activelor imobiliare, n.r.)", a adaugat Serbanescu.

El a aratat ca sunt putine proprietati care sunt in situatia de a nu fi ipotecate, iar majoritatea proprietatilor sunt ipotecate pe valori mai mari decat cele reale.

"Aceasta situatie se poate rezolva prin vointa politica. Bancile nu vor face de buna voie write-off, daca BNR, prin norme, nu le va obliga sa lichideze activele neperformante. Acum bancile nu sunt obligate si muta active si creante neperformante pe diverse SPV-uri (vehicule de investitii, n.r.). Masa de credite neperformante este mult mai mare, iar evaluarile garantiilor sunt prea optimiste", a explicat reprezentantul DTZ.

Anul trecut, compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox a raportat pentru 2010 o cifra de afaceri de 2,8 milioane de euro, in usoara crestere fata de 2009.



Citeste si