15 Februarie 2011

Colliers: Terenurile se vor ieftini cu inca 20% in acest an



Preturile terenurilor au continuat sa scada anul trecut, desi intr-un ritm mult mai scazut decat in 2009, astfel incat in Bucuresti, tranzactiile s-au incheiat la preturi cu 15-30% mai mici fata de anul 2009, arata cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara Colliers International, care estimeaza noi scaderi de pana la 20% in acest an.

In 2010, scaderea preturilor a fost mai abrupta in orasele de provincie, cu exceptia acelora in care exista doua-treci proprietari dominanti ce controleaza mare parte din oferta de calitate si nu sunt presati sa vanda, spun consultantii Colliers. Dupa scaderi de 15-30% anul trecut, reprezentantii companiei estimeaza pentru anul in curs noi scaderi, de pana la 20%.

“Piata de terenuri va ramane o piata a cumparatorilor, in care tranzactiile se vor incheia doar la preturi competitive. Este foarte important ca proprietarii sa ramana flexibili, atat in materie de preturi cat si in diferitele structuri pe care le pot «imbraca» tranzactiile. Nu estimam scaderi mari de preturi in viitor, ci doar ajustari minore ale preturilor in limita marjelor negocierii, si anume 15-20% din pretul cerut”, a declarat Mihai Bogza, associate director in cadrul departamentului de terenuri al Colliers International.

In topul celor mai mari tranzactii cu terenuri incheiate anul trecut, cei de la Colliers mentioneaza vanzarea Fabricii Electroputere din Craiova, in schimbul a 30 de milioane de euro, cumparatorii find Auchan Group impreuna cu doi manageri ai BelRom Group.

O alta tranzactie importanta a fost vanzarea Fabricii Timpuri Noi din Bucuresti, pentru 34,6 de milioane de euro, cumparatorul fiind Interprime Properties, fondul de investitii al IKEA. O tranzactie ceva mai mica, dar aflata tot in top trei, a fost reprezentata de de vanzarea Fabricii Hidromecanica din Brasov, Cora platind 13 milioane de euro.

In 2010, cererea a venit in mare parte dinspre utilizatorii finali, in timp ce achizitiile speculative au fost destul de rare, se mai arata in raportul citat. Cei mai activi cumparatori au fost operatorii de retail de tip big box, care au vizat si alte orase mari in afara de Bucuresti, in special cele cu peste 50.000 de locuitori. Cora, Kaufland, Lidl, Penny Market si Dedeman au incheiat cele mai multe tranzactii anul trecut.

“Dezvoltatorii traditionali de cladiri de birouri au redevenit activi, acestia estimand livrarea cu succes a proiectelor peste doi-trei ani, cand cererea pe piata inchirierilor va reveni la un ritm sustinut, iar oferta va fi limitata din cauza livrarilor putine din ultima perioada”, adauga specialistii Colliers.

Sursa tabel: Colliers



Citeste si