25 Aprilie 2020

Agenția UE de sănătate: Ridicarea rapidă a restricțiilor ar putea provoca reapariția bruscă a virusului în comunități



Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a anunțat că primul val al epidemiei de coronavirus "și-a atins apogeul" în 20 de țări din UE și Spațiul Economic European (EEA), însă a recomandat statelor să acționeze cu precauție când vine vorba de ridicarea restricțiilor, notează Digi24.ro.

„Ridicarea prea rapidă a restricțiilor, fără o monitorizare corespunzătoare a situației și a unui sistem sanitar bine pregătit, ar putea provoca o reapariție bruscă a transmisiei virusului în comunitate", a avertizat Andrea Ammon, directorului Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), când a prezentat noua evaluare a instituției. Ammon a recomandat urmărirea indicațiilor Comisie Europene pentru înlăturarea restricțiilor.

Măsurile de distanțare socială par să aibă succes în reducerea transmisiei virusului. În țările UE/EEA și în Marea Britanie, numărul persoanelor introduse în carantină de 14 zile a scăzut cu 18% începând cu data de 8 aprilie.

Premierul Orban a declarat, recent, că se fac analize pentru fiecare măsură de relaxare a restricțiilor care va fi luată după data de 15 mai. Parcurile ar putea fi redeschise primele, hotelurile ar putea caza în regim de single room, iar testarea temperaturii ar putea fi obligatorie la școli și companii.

„Restaurantele și cafenelele mai așteaptă, pentru că riscul epidemiologic în aceste localuri este ridicat", a adăugat premierul.

Guvernul pregăteşte un mecanism prin care să asigure măşti de protecţie pentru persoanele care nu au venituri.



Citeste si