14 Mai 2020

Ce spun farmaciștii despre măștile de protecție, înainte ca ele să devină obligatorii în spații publice



Membrii Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) spun că sunt pregătiți să asigure necesarul de măști și materiale de protecție pentru a fi comercializate prin farmacii, ca urmare a noilor măsuri de protecție obligatorii în spațiile publice închise comunicate de către autorități și a reluării activităților economice care presupun deplasări și reintrarea în colectivități.

O preocupare permanentă de la începutul pandemiei COVID-19 rămâne identificarea unor parteneri, inclusiv din rândul companiilor românești care și-au dezvoltat capacități de producție în acest segment, care să poată furniza echipamente și produse, conforme cu standardele în vigoare, arată reprezentanții ADRFR.

Te poate interesa și: Anca Babeș, Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici: Tratamentele și vaccinul împotriva COVID-19 ar trebui să ne aducă normalitatea mult dorită

”Apreciem dialogul constant cu autoritățile din această perioadă cu scopul de a pune la dispoziția populației produse sanitare de protecție pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19, la prețuri competitive. Având în vedere că acestea vor fi utilizate pentru o perioadă lungă de timp, asigurarea accesului populației este o prioritate pentru membrii ADRFR”, arată sursa citată.

Totodată, ADRFR dispune de toate eforturile pentru ca angajații implicați în activitatea de distribuție și personalul din farmacii să beneficieze în continuare de măsuri sporite de protecție și siguranță.

În plus, Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România face apel către pacienți să respecte regulile de distanțare socială.

Facem apel către pacienții care vor efectua vizite în farmacii să respecte regulile de distanțare socială pentru a reduce riscul de infectare cu noul coronavirus”, mai spune ADRFR. ”În spirit de solidaritate și responsabilitate pentru îmbunătățirea stării de sănătate a românilor, vom continua să ajutăm prin campanii de susținere a asociațiilor de pacienți și a voluntarilor care lucrează în sprijinul comunităților și grupurilor vulnerabile, prin furnizarea unor materiale de protecție de care au mare nevoie”.

Cât ar putea costa o mască împotriva COVID-19

Virgil Popescu, ministrul Economiei, a declarat că România va reuși să producă un milion de măști pe zi până în data de 15 mai prin companiile Taparo și Romarm, iar acestea vor costa 2 lei, la care se va adăuga TVA.

"Principala preocupare a Ministerului Economiei este ca în data de 15 mai, odată cu ridicarea Stării de urgenţă şi cu impunerea obligativităţii purtării măştilor în spaţiile închise, în România să se găsească aceste măşti de protecţie în reţelele de retail, în farmacii, acolo unde oamenii pot să le cumpere foarte uşor. Mai mult decât atât, să aibă un preţ rezonabil. Mă voi ţine şi mă voi bate ca acest preţ să fie în jurul valorii de 2 lei, că va fi 2,20, că va fi 2,30 sau 2,50... să fie cu 2 în faţă. Nu mai vreau ca românii să-şi cumpere măşti cu 4, cu 5, cu 6 lei cum se mai găsesc în acest moment în anumite locaţii. Asta a fost una dintre problemele importante care s-a discutat la Cotroceni. Îi asigur pe români că Ministerul Economiei va reuşi să-şi atingă acest obiectiv", a spus Popescu.

În mod normal, măștile de unică folosință trebuie aruncate după o singură utilzare. Potrivit unui document al Centrului European pentru Prevenția Bolilor și Control (ECDC) din cauza stocurilor limitate, se pot utiliza o serie de metode pentru sterilizarea acestora. Atenție, însă, reutilizarea unei măști va fi pe o perioadă determinată de timp.



Citeste si