9 August 2020

Coronavirus | Bilanțul ultimelor 7 zile: o nouă săptămână de foc pentru România



România ocupă locul al doilea în Europa la creșterea numărului de noi cazuri, după Federația Rusă. Cel puțin, în ultimele șapte zile, raportările nu au scăzut sub o mie de cazuri pe zi. Cu toate acestea, cei mai mulți români refuză să creadă în existența virusului și continuă în nerespectarea regulilor de protecție. Wall-Street.ro a făcut un bilanț al încă unei săptămâni de foc pentru țara noastră. Iată cifrele rezultate, în materialul de mai jos.

Săptămâna a început ”timid”, cu numai 823 de cazuri, care deși un număr mare, va deveni mic sub greutatea săptămânii 3-9 august. Ziua de marți ne aduce o sumă de 1.232 de cazuri noi, la care se alătură 712 cazuri reconfimate.

Miercuri continuă creșterea cu 1.309 de noi infectări, înregistrând totodată și apogeul în secțiile de ATI, unde au fost internați 464 de pacienți. Tot miercuri a fost înregistrat și un record al pacienților reconfirmați pozitiv, numărul apropiindu-se amenințător de 1.000 (922).

Joi continuă creșterea galopantă cu un număr de 1.345 de noi infectări, menținându-se aceeași medie de pacienți internați la ATI.

Ziua de vineri reprezintă punctul culminant al săptămânii și numai, cu 1.378 de noi cazuri, dar și 50 de decese. Acestea sunt cele mai mari cifre înregistrate de la începutul pandemiei în România, în luna februarie.

Sâmbătă ne apropiem de cifrele de joi, cu 1.350 de infectări, sfârșitul săptămânii marcând un total de 1.145 de noi cazuri.

Astfel, făcând un total al săptămânii, România înregistrează nici mai mult, nici mai puțin de 8.582 de noi cazuri, confirmate inițial. La acestea se adaugă pacienții reconfirmați, care sunt în număr de 4.525. Prin urmarem, în săptămâna 3-9 august, în România există confirmați pozitiv cu noul virus 13.107 de indivizi.

Cel mai mare număr de pacienți internați la ATI

Secțiile ATI, dar mai ales aglomerarea acestora, reprezintă îngrijorarea majoră a autorităților, dar și a cadrelor medicale. Așa cum medicii ne-au avertizat în diferite cazuri, numărul pacienților de la ATI variază de la o zi la alta, în funcție de cât de rapid se agravează starea pacienților.

Din păcate, în această săptămână, nu am coborât sub borna de 400 de pacienți la ATI, aproximativ jumătatea din întreaga capacitate a statului român, la acest moment. În plus, cadrele medicale au trecut la planul B și anume, transferul pacienților dintr-o unitate medicală în alta.

Așa cum este menționat mai sus, miercuri, 5 august, au raportați 464 de pacienți internați la ATI, acesta fiind cel mai mare număr de la începutul pandemiei. Cel mai mic număr al săptămânii este dat de ziua de luni, când la ATI, erau internați 419 pacienți.

Câți pacienți s-au vindecat în România

De la debutul pandemiei, până în prezent, au fost raportate 30.119 vindecări. Săptămâna 3-9 august cumulează un număr de peste 2.000 de vindecări, mai exact, 2.527 de pacienți declarați externați și vindecați.

Având în vedere rata rapidă a infectărilor, provocate de nerespectarea regulilor de protecție, numărul de pacienți vindecați este unul destul de scăzut pentru șapte zile. În primul rând, acest aspect trebuie să ne atragă atenția asupra gravității virusului, care a căpătat noi mutații și a devenit mai greu de combătut. Pe de altă parte, este evidențiată oboseala cadrelor medicale în această situație de criză pe care o traversăm.

Neîncrederea în sistem, refuzul pacienților de a primi tratamentul sau nerespectarea normelor de protecție sunt principali factori care împiedică limitarea răspândirii coronavirusului în România.

Recordul negativ al săptămânii

Recordul negativ al săptămânii este dat de ziua de vineri, când au fost înregistrate 50 de decese. Din nou, ziua de luni a adus un scor mai mic al deceselor, mai exact 19 la număr.

Din nefericire, săptămâna 3-9 august a adus și 8 decese pentru care nu au fost raportate comorbidități. Până la această dată au fost efectuate 1.378.727 de teste, dintre care 138.454 teste în ultimele șapte zile.

Prin urmare, aceasta a fost o nouă săptămână de foc pentru România, în care autoritățile au continuat să găsească noi soluții pentru înfrânarea evoluției pandemice. Din nefericire, o bună parte dintre români refuză să colaboreze în acest proiect al împiedicării răspândirii virusului.

Citește și: Alexandru Rafila: Momentul critic va fi ocuparea pe de-a-ntregul a secțiilor ATI



Citeste si