14 Ianuarie 2013

10 idei pentru a-i aduce pe studentii romani inapoi in tara



Liga Studentilor Romani din Straintate (LSRS) lupta inca de la infiintare, in urma cu patru ani, sa atraga cat mai multi tineri educati in straintate inapoi in Romania. Dupa nenumarate mesaje ramase fara rezultate, LSRS a prezentat Strategia Multidimensionala de Atragere in Romania a Tinerilor din Diaspora (SMART Diaspora). Vezi care sunt principalele propuneri.

Recrutare online

LSRS propune Introducerea procedurilor de recrutare „online” pentru candidatii la functii publice aflati in strainatate.

Sursa foto: freedigitalphotos.net


Facilitati financiare

Oferirea de facilitati financiare la (re)stabilirea in tara sub forma unor deduceri fiscale pentru o perioada determinata, acordate absolventilor de studii finalizate la cele mai bune 500 universitati din intreaga lume.

Sursa foto: freedigitalphotos.net


Atragere a investitiilor straine

Instituirea unui program de atragere a investitiilor straine directe in Romania prin intermediul comunitatilor de afaceri romanesti de peste hotare, cu sprijinul asociatiilor investitorilor straini din Romania si cu suportul camerelor de comert bilaterale.


Sursa foto: freedigitalphotos.net

Consultanta pentru institutiile publice

Infiintarea unui Corp de Experti din Diaspora ai Statului Roman care sa ofere consultanta periodica institutiilor publice cu rol cheie in sectorul public.


Sursa foto: freedigitalphotos.net


Programe de internship in institutiile de stat

Derularea unor programe de fellowship si de internship in institutiile de stat, dupa modelul „White House Fellows” din Statele Unite ale Americii, deschise absolventilor de studii finalizate la cele mai bune 100 universitati din intreaga lume.


Sursa foto: freedigitalphotos.net


Centre de cercetare si inovare industriala

Dezvoltarea unor centre de cercetare si inovare industriala in sistem integrat public-privat pentru cei mai buni ingineri si cercetatori din tara si din strainatate.


Sursa foto: freedigitalphotos.net


Website interactiv cu informatii utile pentru romanii din diaspora

Dezvoltarea unui website interactiv cu informatii utile pentru romanii din diaspora care doresc sa se intoarca in Romania, dar si pentru strainii care aleg tara noastra ca destinatie de cariera

Dinamizarea recunoasterii diplomelor

Dinamizarea procesului de recunoastere a diplomelor si a altor certificari academice si profesionale obtinute in strainatate de catre cei aflati peste hotare, romani si straini deopotriva.

Sursa foto: freedigitalphotos.net


,,Cartografierea diasporei"

Derularea unui proiect de „cartografiere a diasporei” pentru aflarea numarului, situarii si caracteristicilor socio-demografice ale romanilor din diaspora, inclusiv studenti si absolventi.

Sursa foto: freedigitalphotos.net


Targuri virtuale de cariere

Organizarea bi-anuala a unor targuri virtuale de cariere dedicate tinerilor inalt calificati aflati peste hotare.

Sursa foto: freedigitalphotos.net




Citeste si