6 Martie 2013

10 sfaturi de luat in calcul inainte sa pleci la studii in strainatate



Te-ai gandit sa pleci la studii in strainatate, insa nu esti sigur ce trebuie sa faci astfel incat sa fii pregatit? Iata o lista de sfaturi care sa te ajute in procesul de a deveni student international, conform RIUF.

1. Strange cat mai multe informatii despre universitate si programul pe care vrei sa-l urmezi

Informeaza-te cat va dura programul pe care vrei sa-l studiezi, consulta topurile internationale pentru a verifica locul universitatii in domeniul pe care ti l-ai ales, afla pe ce se pune accentul la curs, cati studenti internationali vor fi la curs plus alte informatii care-ti vor fi utile acolo. Cel mai usor mod de a afla aceste informatii este direct de la reprezentantii universitatilor, cu care te poti intalni la targuri educationale precum RIUF.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

2. Afla care sunt criteriile de admitere

Diferite universitati au diferite criterii de admitere (privind notele la bacalaureat/diploma de licenta sau examenele de limba). De asemenea, unele programe de master cer sustinerea unor teste suplimentare, precum GMAT sau GRE.

Sursa foto: freedigitalphotos.net


3. Intereseaza-te privind sistemul de notare si cum se realizeaza evaluarea

Vei afla ca la unele cursuri vei da examene, pe cand la altele va trebui sa predai un eseu sau sa predai o lucrare practica. E bine sa stii ce va trebui sa faci pentru a promova. In plus, nu vei mai fi surprins cand vei descoperi ca in Danemarca nota de trecere e 2 sau ca, desi au un sistem de notare asemanator cu al nostru, rareori vei lua o nota mai mare de 8 in Olanda, nota 10 fiind rezervata cazurilor exceptionale. Poti sa afli mai multe informatii despre diferitele sisteme educationale aici.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

4. Intreaba care sunt costurile estimative de trai

In functie de tara si orasul in care urmeaza sa studiezi, costurile pot varia de la 500 de euro/luna la peste 800 de euro/luna. Tine cont si de faptul ca o parte dintre aceste costuri pot fi finantate prin munca part-time. Chiar daca probabil nu-ti vei gasi un loc de munca imediat, fii perseverent, pana la urma vei gasi slujba care ti se potriveste.

Sursa foto: freedigitalphotos.net


5. Informeaza-te privind oportunitatile de munca

Desi Romania face parte din Uniunea Europeana, unele state inca mai cer permise de munca pentru cetatenii romani (pana in decembrie 2013). Afla daca vei avea nevoie de unul si cat de mult va dura sa-l obtii.

De asemenea, e bine sa stii dinainte cate ore vei putea lucra si care e salariul minim pe ora, astfel incat sa poti estima cat din costurile de trai le poti sustine singur. Intreaba universitatea daca are un centru care sa te ajute sa cauti un job, atat in timpul universitatii, cat si dupa. Afla care sunt ratele de angajare ale absolventilor universitatilor pe care le vizezi si care sunt cele mai importante parteneriate cu marii angajatori.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

6. Vezi ce posibilitati de finantare exista

In cazul in care invatamantul nu e gratuit (precum in Scotia, Danemarca, Finlanda, Suedia sau Norvegia), atat universitatile cat si guvernele din diferite tari iti pot oferi imprumuturi sau burse, de pana la 100% din taxa de scolarizare.

Intereseaza-te care sunt acestea si daca esti eligibil pentru vreuna dintre ele.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

7. Uita-te dupa cazare din timp

Cu cat rezolvi dilema locului de cazare mai repede, cu atat mai bine. Unele universitati garanteaza locuri in camin pentru studentii din afara tarii daca aplici pana la o anumita data. Daca nu vrei sa stai in campus, cauta site-uri de oferte de cazare si incearca sa contactezi agentiile.

Locuintele cele mai accesibile si interesante se inchiriaza repede. De asemenea, intereseaza-te daca locuinta este mobilata, utilata si daca utilitatile sunt incluse in pret.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

8. Ia legatura cu studenti (romani) de la universitatea respectiva

Daca plecarea intr-o tara straina te sperie, afla ca sunt oameni care au facut acest pas inaintea ta si te pot ajuta cu o multime de sfaturi privind cele mai bune locuri de cazare, ce cartela de telefon sa-ti iei, unde gasesti cea mai buna mancare sau de unde poti cumpara produse ieftine. Poti sa ii contactezi cautand forumuri dedicate.

Sursa foto: freedigitalphotos.net


9. Asigura-te ca ai toate actele necesare

Inainte sa pleci, fii sigur ca ai cu tine tot ce-ti trebuie. Universitatile iti pot cere anumite acte in original, de exemplu: diploma de bacalureat/licenta si traducerea lor legalizata, rezultatele testului de limba, scrisoarea oficiala de acceptare la universitatea lor sau asigurarea de sanatate.

Intreaba universitatea ce acte iti vor fi necesare, atat pentru a te inscrie ca student, cat si pentru permisul de munca (acolo unde este cazul). Ar fi util si sa lasi acasa o procura notariala pentru unul dintre parintii sau prietenii tai, in cazul in care e nevoie sa fii reprezentat legal la banca, birouri de eliberat acte sau in alte locuri.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

10. Gandeste-te ce o sa faci dupa cursuri

Ca student international te bucuri de o multime de facilitati la universitate (de exemplu un simulator de zbor sau un studio de inregistrare muzica) si in afara ei (precum reduceri la muzee sau alte atractii).

Mai mult, vei descoperi ca poti calatori usor si la costuri destul de mici intre tari daca studiezi in Europa de Vest, asa ca ai putea chiar sa-ti planuiesti o vacanta.

Sursa foto: freedigitalphotos.net



Citeste si