7 Octombrie 2013

Ce fac autoritatile in caz de cutremur. De ce este diferita situatia din 2013 fata de cea din 1977



In cazul unui cutremur, strategia echipelor de interventie are mai multe etape, prima vizand alocarea resurselor pentru rezolvarea cazurilor primite prin numarul unic de urgenta 112, scrie Mediafax.

Apoi este evaluata situatia si este stabilit modul de actiune pe termen lung, impreuna cu factorii decizionali din cadrul administratiei publice centrale si locale.

Dupa aceea este pus in aplicare Planul Rosu de Interventie - plan de ridicare a capacitatii operationale a SMURD, raportat la numarul victimelor, fiind suplimentate efectivele proprii si mijloacele de interventie in functie de natura situatiei create. Urmeaza evacuarea populatiei spre zone sigure, adapostirea si hranirea acestora prin grija autoritatilor locale, precum si restabilirea starii de normalitate dupa ce au fost salvate sau evacuate persoanele din zonele afectate.

Ce inseamna o evacuare de urgenta

Pentru evacuare se au in vedere in primul rand persoanele cu capacitati motrice reduse sau cele care necesita ingrijiri medicale, unitatile de invatamant, daca este cazul, urmand gradual evacuarea si cazarea tuturor persoare din zonele afectate.

Pe parcursul fiecarui an se fac simulari de producere a unui cutremur, stabilind astfel modul de raspuns integrat al tuturor structurilor cu atributii in domeniu.

De ce este diferita situatia din 2013 fata de cea din 1977

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, este o mare diferenta in prezent fata de 1977 in ce priveste gestionarea unei eventuale catastrofe, generata de un seism.

Tehnicii de interventie au capacitate de raspuns crescuta fata de 1977 si exista o evidenta a cladirilor cu grad ridicat de risc, ceea ce permite interventia rapida si precisa in astfel de situatii. Totodata, exista planuri de actiune concrete de realizare a masurilor de salvare, evacuare si protectie a populatiei.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter s-a produs duminica, la ora 4.37, in zona Vrancea, fiind simtit si la Bucuresti.
Un alt cutremur in zona Vrancea, de 2,7 grade pe scara Richter, s-a produs duminica, la ora 8.10, la aproximativ trei ore si jumatate dupa seismul de 5,5 grade.

Ce faci in caz de cutremur: Stai sub pereti de rezistenta si nu folosesti scarile sau liftul



Citeste si