29 August 2014

Noi propuneri in educatie: scoala obligatorie pana in clasa a XII-a si salarii pentru profesori dupa performanta



Scoala obligatorie pana in clasa a XII-a, salarii pentru profesori acordate dupa performanta lor si dublarea numarului de burse sunt propunerile pentru sistemul romanesc de educatie, anuntate astazi de Raluca Turcan, vicepresedinte PDL pentru politici in educatie, cercetare, cultura si culte.

Raluca Turcan propune revenirea la invatamantul obligatoriu pana in clasa a XII-a, si nu pana in clasa a X-a cum este in prezent, pentru ca 25% din tineri abandoneaza scoala intre clasele a VIII-a si a IX-a, moment in care nu au varsta legala pentru a intra pe piata muncii, dupa cum a sustinut reprezentantul PDL, la o dezbatere publica despre strategii de reforma in sistemul de educatie pe perioada 2014-2024, organizata de Institutul de Studii Populare.

Totodata, Turcan a spus ca este importanta si introducerea evaluarii pentru intrarea in fiecare nivel de educatie, la fel cum este esentiala modificarea legii salarizarii profesorilor astfel incat sa fie platiti in functie de performanta si nu cu un salariu egal care nu-i mai motiveaza.

Acordarea de burse de cercetare in functie de performanta, dublarea numarului de burse acordate si diminuarea coruptiei in scoli sunt alte propuneri anuntate de Raluca Turcan pentru schimbarea sistemului de invatamant.

La eveniment a participat si presedintele PNL, Klaus Iohannis, care candideaza pentru functia de presedinte al Romaniei. "Sistemul nostru educational sufera de o boala care nu este tipica Romaniei, este larg raspandita in Europa si se numeste «reformita»", a declarat Klaus Iohannis, care totodata a subliniat ca Romania nu mai are nevoie de reforme in sistemul de educatie, ci de un plan valabil pentru un secol.

La PIB-ul Romaniei ar ajunge 17 miliarde de euro, daca statul ar investi in educatie, a sustinut Serban Iosifescu, presedintele Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar. El a mai spus ca mediul in care traim influenteaza rezultatele scolare, fapt pentru care copiii care traiesc in localitati cu peste 15.000 de locuitori au rezultate mai bune la evaluari comparativ cu elevii care se afla in comunitati cu populatie mai redusa.



Citeste si