24 Octombrie 2014

Investitie de 11 mil. euro intr-un centru de cercetare in domeniul medical, la Cluj



Primul centru de cercetare din Romania care deserveste patru specializari - imagistica medicala, obstetrica-ginecologie, oro-maxilo-faciala si neurologie - a fost inaugurat, joi, la Cluj-Napoca, in urma unei investitii de 11 milioane de euro din fonduri europene, relateaza Mediafax.

Directorul proiectului Imogen, Florin Stamatian, a declarat, joi, la inaugurare, ca institutia deserveste patru arii de cercetare - imagistica medicala, obstetrica-ginecologie, oro-maxilo-faciala si neurologie. "Primul Centru de cercetare, de studii avansate, fundamentale si clinico-imagistice pentru corelarea pe termen lung a parametrilor de dezvoltare intrauterina cu statusul neuro-psiho-motor, pe parcursul dezvoltarii pana la varsta adulta, Imogen, a fost gandit cu scopul de a creste activitatea de cercetare-dezvoltare si de a dezvolta un model pentru relansarea cercetarii medicale in Romania. Centrul deserveste patru arii de cercetare - imagistica medicala, obstetrica-ginecologie, oro-maxilo-faciala si neurologie. Ne propunem sa devenim un centru multifunctional interdisciplinar, cu dotari competitive si cu personal de specialitate adecvat in cercetarea contemporana", a spus Stamatian.

In noul centru cercetare vor lucra peste 50 de specialisti

Potrivit acestuia, constructia centrului a durat peste trei ani si a costat 11 milioane de euro, aici urmand sa isi desfasoare activitatea peste 50 de angajati - cercetatori, medici, personal auxiliar, platiti de Ministerul Sanatatii si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) din Cluj-Napoca.

Stamatian a mai spus ca echipamentele medicale cu care este dotat Imogen sunt de ultima generatie - RMN, tomograf, iar in centru vor functiona peste 17 laboratoare de cercetare. Printre altele, la acest centru vor fi facute cercetari privind identificarea si studiul posibililor factori de risc in bolile genetice ereditare, pentru realizarea unei banci de date care sa stea la baza realizarii registrului national de malformatii congenitale si identificarea factorilor de risc implicati in aparitia retardului fetal.

Petru Susca, directorul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Cluj-Napoca, institutie in subordinea careia se afla centrul, a declarat, la randul sau, ca proiectul urmareste promovarea cercetarii cu caracter fundamental aplicativ, "in vederea deschiderii de noi orizonturi in imagistica medicala si medicina genomica cu aplicabilitate in obstetrica-ginecologie si asigurarea unui cadru modern si competitiv de promovare a activitatii de cercetare in centre avansate".

Proiectul a fost finantat prin Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" al Fondului European de Dezvoltare Regionala, activitatea centrului urmand sa fie monitorizata de CE pe o perioada de cinci ani.

La inaugurare au fost prezenti, printre altii, primarul Emil Boc, prefectul Ioan Gheorghe Vuscan, presedintele Academiei de Stiinte Medicale, Irinel Popescu, reprezentanti ai Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Cluj-Napoca, medici.



Citeste si