4 Decembrie 2014

Peste 100 de politisti au protestat in Piata Constitutiei, cerand cresteri salariale si prime



Peste 100 de politisti au protestat, miercuri, in Piata Constitutiei, in fata sediului Ministerului de Finante, cerand cresterea cu zece la suta a salariilor, care nu au mai fost majorate din 2007, dar si prime de vacanta si al 13-lea salariu.

Protestatarii spun ca sunt nemultumiti ca nu li s-au majorat salariilor din 2007, iar drepturile pierdute in 2009, in Guvernul Boc - al 13-lea salariu, prima de vacanta si salariile compensatorii acordate odata cu iesirea la pensie - nu au mai fost achitate nici de catre Guvernul Ponta.

Presedintele Sindicatului National al Agentilor de Politie (SNAP), Iulian Surugiu, a declarat pentru Mediafax ca in cazul in care revendicarile lor nu vor fi solutionate, vor iesi in strada din doua in doua zile. O delegatie a protestatarilor a dus la Ministerul de Finante un memoriu cu nemultumirile politistilor. La protest au fost si doi politisti care s-au legat cu un lant de picioare. Protestul s-a incheiat in jurul orei 11.40, cu aproape patru ore mai devreme decat ora pana la care aveau autorizatie.

Presedintele SNAP a spus ca politistii asteapta ca reprezentantii ministerelor Finantelor, de Interne si cei ai Politiei Romane sa ia masuri pentru cresterea cu 10 la suta a salariilor, in conditiile in care din 2007 nu au mai fost majorari salariale, nefiind acoperita nici inflatia. Surugiu a mai spus ca politistii nu primesc nici drepturile salariale pentru weekend-urile lucrate si zilele de sarbatori legale in care vin la munca.

Liderul sindical a adaugat ca, in 27 noiembrie, l-a informat pe ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, ca Ordonanta 37/2014 si Ordinul MAI 101/2014 nu se aplica, in sensul ca politistii nu primesc banii pentru sporurile respective.

"Aceasta situatie s-a creat din cauza ca ordinul nu a fost conceput in mod corect, nu a fost pus in aplicare de catre cei care aveau obligatia sa o faca, de aceea nici pana la aceasta data drepturile nu sunt acordate corespunzator, politistii fiind prejudiciati", a precizat Surugiu.

Liderul sindical a mai spus ca la acele discutii s-a hotarat ca din 2 decembrie sa fie constituit un grup de lucru la nivelul MAI, format din specialistii ministerului si reprezentantii organizatiilor sindicale, care sa corecteze Ordinul MAI 101/2014 si sa elaboreze un proiect de ordonanta pentru drepturile salariale ale politistilor pe anul 2015, inclusiv completarea Acordului colectiv privind raporturile de serviciu.



Citeste si