6 Martie 2015

Ce contine programa orei de Religie si de ce cred specialistii ca este nepotrivita pentru copiii din ciclul primar



Statutul religiei in societatea romaneasca pare sa fie la rascruce de drumuri in perioada aceasta, cand soarta orei de Religie a ajuns, in sfarsit, in mainile elevilor si parintilor, nu a cultelor. Parintii se tem de indoctrinarea copiilor lor si ar prefera studiul Istoriei Religiilor, iar continutul manualelor de Religie ii ingrijoreaza, spun specialistii.

A mai ramas doar o zi in care parintii ai caror copii vor sa participe la ora de Religie mai pot depune solicitari in acest sens la secretariatele scolilor. Pana ieri, mai putin de jumatate dintre elevi s-au inscris la aceste cursuri. Mai exact, 1,4 milioane de copii din cei 3,1 milioane depusesera cereri pentru participarea la Religie, potrivit ultimelor date centralizate de Ministerul Educatiei.

Specialistii spun ca motivele pentru care Religia pierde teren este laicizarea sau occidentalizarea societatii romanesti, continutul uneori controversat al manualelor scolare si frica de indoctrinare. Expertul in educatie Tincuta Apateanu este de parere ca ceea ce fac elevii la scoala la ora de Religie este chiar mai rau decat simpla indoctrinare. „Parintii nu stiu de fapt ce invata copiii la Religie. Copiii invata ca toate metodele contraceptive sunt interzise de catre biserca, invata sa discrimineze minoritatile de orice fel, invata ca dizabilitatile sunt rezultatele pacatelor parintilor, invata ca Biserica Catolica este o secta, invata ca e pacat sa se tina de mana pe strada. Indoctrinare e putin spus. In scoli nu are ce cauta Religia predata in mod confesional, este foarte important insa sa fie prezentate marile religii ale lumii, tocmai pentru ca elevii sa vada ca au atat de multe lucruri in comun. Multe conflicte din zilele noastre sunt de fapt religioase, insa se bazeaza pe ignoranta", spune Apateanu.

Citeste articolul integral pe Adevarul.



Citeste si