3 Octombrie 2016

Rata de vindecare a bolnavilor cu hepatita C care au primit tratament fara interferon este de 99 la suta



Rata de vindecare a bolnavilor cu hepatita C care au primit tratament fara interferon este de 99 la suta, restul fiind cazuri care nu au raspuns la tratament sau la care s-a oprit medicatia din cauza altor suferinte si a interactiunii medicamentelor, a declarat, pentru News.ro, prof. dr. Liana Gheorghe, sef de sectie in cadrul Clinicii de Chirurgie si Transplant Hepatic de la Institutul Fundeni.

"Rata de raspuns virusologic, adica vindecare, si vorbim de populatia cea mai grava din Romania, cea cu ciroza, este 99 la suta. Sunt doar sapte cazuri de lipsa de raspuns. Au fost unele reactii adverse sau oameni opriti din tratament, sub 1 la suta. Acesti pacienti, care aveau si comorbiditati, aveau boli cardiace grave. Unii au trebuit sa intrerupa din cauza interactiunilor medicamentoase, altii au fortat ideea de tratament, desi ciroza lor era putin cam decompensata si atunci au facut ascita, decompensari hepatice si nu au putut continua tratmentul", a explicat prof. dr. Liana Gheorghe.

Potrivit acesteia, pacientii care au primit tratament fara interferon erau in stadii avansate ale bolii.

"Este extraordinar, iar mesajul este acela ca hepatita C, prin aceste tratamente, se vindeca. Sigur, nu vindecam ciroza, iar pacientii care au fost tratati in acest stadiu trebuie sa mentina legatura lor cu medicul. Trebuie sa se evalueze pentru ca boala lor ingheata pentru riscul de carcinom hepatic, de cancer hepatic, pentru ca boala sa nu se decompenseze. Tocmai pentru ca am tratat aceasta populatie foarte avansata ca boala, suntem multumiti de rata de raspuns", a mai explicat medicul.

Ea a mai spus ca pasul urmator vizeaza extinderea tratamentului. "Tratamentul trebuie extins in doua directii - una vizeaza o grupa mai mica, respectiv pacientii cu ciroza sever decompensata si care se preteaza si pe care ai curajul sa ii tratezi cu alt tip de tratament, iar cealalta vizeaza o grupa mai mare, si anume populatia cu fibrozele moderate, F2, F3 pentru ca, practic, in felul acesta oamenii sunt vindecati mai devreme, iar tratamentul este mai eficient", a adaugat medicul.

Potrivit datelor prezentate de reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) la sfarsitul lunii iulie, la CNAS fusesera depuse 5.556 de dosare pentru aprobarea tratamentului fara interferon, iar dintre acestea au fost aprobate 4.322, pacientii primind noile medicamente din decembrie 2015. In prezent, beneficiaza de acest tratament pacientii cu afectiune in stadiul IV.



Citeste si