24 August 2017

Reactii dure in spatiul public dupa propunerile ministrului Tudorel Toader: Presedintele si Opozitia taxeaza posibilul derapaj din Justitie



Presedintele Klaus Iohannis, mai multi lideri ai Opozitiei si reprezentanti ai sistemului judiciar au declarat la unison ca propunerile ministrului Justitiei, Tudorel Toader, care vizeaza schimbarea modului de numire a procurorilor si trecerea Inspectiei Judiciare de la CSM la minister, sunt un atac asupra statului de drept si asupra luptei anticoruptie, care anuleaza eforturile Romaniei din ultimii 10 ani. Pe seara, peste 200 de oameni au protestat in Piata Victoriei fata de modificarea legilor justitiei.

Klaus Iohannis: Modificarile din Justitie, un atac asupra statului de drept

Citeste mesajul lui Klaus Iohannis, dupa propunerile facute de Ministerul Justitiei privind pachetul de legi din acest domeniu:

"Propunerile prezentate astazi de ministrul Justitiei se constituie intr-un atac asupra statului de drept, independentei si bunei functionari a Justitiei, precum si impotriva luptei anticoruptie.

Romania se afla intr-un moment care ii este favorabil in planul relatiilor internationale, cu precadere in comunitatea europeana. Ar fi in defavoarea tarii noastre ca, dupa toate eforturile depuse pana acum, sa ne intoarcem la vechile practici de a pune presiune asupra justitiei. Acest lucru ar fi in totala contradictie cu angajamentele pe care si le-a luat Romania prin aderarea la Uniunea Europeana si nu ar face decat sa mentina pe termen nelimitat Mecanismul de Cooperare si Verificare.

O parte din masurile anuntate incearca inducerea unei false probleme si acreditarea ideii ca Presedintele Romaniei ar fi factorul politic care trebuie eliminat din procedura de numire in functii de conducere din cadrul sistemului judiciar. In realitate, rapoartele MCV, recomandarile atat ale Comisiei de la Venetia, cat si ale Consiliului consultativ al judecatorilor europeni il indica pe ministrul Justitiei drept elementul prin care se realizeaza influenta politicului in aceste proceduri.

In ultimul deceniu, preocuparea decidentilor politici a fost aceea de a asigura independenta justitiei prin reducerea pana la eliminare a rolului ministrului Justitiei in cadrul procedurilor de numire in functii de conducere din cadrul sistemului judiciar, in paralel cu sporirea treptata a rolului CSM. Propunerile de astazi urmaresc intarirea rolului ministrului Justitiei si diminuarea rolului CSM in privinta gestionarii carierei magistratilor, de fapt, slabirea justitiei.

Presedintele Romaniei este implicat si in desemnarea procurorilor sefi in virtutea faptului ca vegheaza la respectarea Constitutiei si exercita functia de mediere, avand rolul unui arbitru intre puterile statului. In schimb, ministrul Justitiei este numit politic, prin votul unei majoritati parlamentare, cu scopul punerii in aplicare a unui program de guvernare asumat politic."


Parchetul General ''a luat act cu surprindere si ingrijorare'' de modificarile anuntate de ministrul Justitiei

"Ministerul Public a luat act cu surprindere si ingrijorare de modificarile anuntate de ministrul Justitiei si asupra carora procurorii nu au fost consultati in prealabil. In acest sens, tragem un semnal de alarma in legatura cu urmatoarele modificari: crearea unei directii specializate pentru cercetarea magistratilor (sugerand ca problema coruptiei se afla in corpul magistratilor si nu in exterior, fiind singura categorie profesionala din Romania pentru care ar urma sa se creeze o asemenea structura); trecerea Inspectiei Judiciare in subordinea ministrului Justitiei, numit politic (precizam ca, in ceea ce priveste procurorii, Inspectia Judiciara a fost cel mult in subordinea procurorului general, niciodata sub tutela ministrului Justitiei); respingerea propunerii formulate de Consiliul Superior al Magistraturii, garantul independentei Justitiei, de numire a functiilor de conducere de la varful Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, propunere agreata si de MCV, constand intr-o procedura de selectie transparenta a candidatilor, realizata de CSM, care ar face propunerea, cu avizul ministrului Justitiei, numirea fiind facuta de presedintele Romaniei", se arata intr-un comunicat al Parchetului General.

Parchetul General enumera si alte modificari care "vor bulversa sistemul judiciar", precum: modalitatea de admitere la Institutul National al Magistraturii, promovarea pe loc, conditiile raspunderii magistratilor.

"Precizam ca proiectul de modificare a legilor Justitiei nu ne-a fost transmis pana la acest moment si, dupa ce vom lua cunostinta de continutul integral al acestuia, vom formula un punct de vedere complet", potrivit aceluiasi document.


Ciolos: Actualii guvernanti vad Justitia ca pe un balaur

Dacian Ciolos, fostul premier, a distribuit mesajul Platformei 100, pe care o coordoneaza, intrebandu-se retoric daca actualii guvernanti vad Justitia ca pe un balaur caruia trebuie sa i se smulga coltii sau ca un pilon functional al unui Stat pe care il vrem integru, functional si modern.


Senatorul Florin Citu: Pentru Dragnea si PSD a fost mereu vorba despre Justitie, nu despre economie

Senatorul PNL Florin Citu a reactionat si el la modificarile pe legile Justitiei.


Cristian Ghinea, deputat USR: Reforma justitiei pentru a intra in UE, anulata de propunerile lui Toader

"Inspectia judiciara la MJ e cea mai grava. Ne intoarcem la epoca controlului politic pe magistrati", avertizeaza Ghinea.


Ludovic Orban, liderul PNL - Guvernul isi da arama pe fata!

"Dragnea si Tariceanu vor sa subordoneze politic parchetele pentru a inhiba anchetele, in special pentru fapte de coruptie, care vizeaza liderii partidelor de guvernamant. Scoaterea presedintelui din ecuatia numirii sefilor de parchete permite arbitrariul ministrului de Justitie, care este politic, in nominalizarea acestora", spune Orban intr-o postare pe Facebook.


Dragos Pislaru: Se creeaza un model fara echivalent la nivelul statelor membre

"Independenta justitiei va fi grav afectata prin mutarea Inspectiei Judiciare de la Consiliul Superior al Magistraturii la Ministerul Justitiei. Se deschide astfel calea interferentei factorului politic in cariera magistratilor, prin scoaterea cercetarii disciplinare a acestora din sfera de competenta a CSM, care este garantul independentei justitiei. De asemenea, eliminarea Presedintelui Romaniei din procedura de numire a conducerii principalelor structuri de parchet va afecta echilibrul puterilor in stat si creaza un model fara echivalent la nivelul statelor membre", a postat Dragos Pislaru, fostul ministru al Muncii in guvernul tehnocrat.


Vlad Voiculescu: Propunerile pentru "Legile Justitiei", un nou atac impotriva statului de drept

Fostul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, a reactionat, pe Facebook, la propunerile privind modificarea legilor justitiei.


Platforma Romania 100 - independenta justitiei va fi grav afectata

Potrivit platformei Romania 100, lansata de fostul premier Dacian Ciolos alaturi de mai multi tehnocrati din fostul Guvern, independenta justitiei va fi grav afectata prin mutarea Inspectiei Judiciare de la CSM la Ministerul Justitiei. "Se deschide astfel calea interferentei factorului politic in cariera magistratilor, prin scoaterea cercetarii disciplinare a acestora din sfera de competenta a CSM, care este garantul independentei justitiei. Totodata, modificarile propuse in domeniul raspunderii materiale a magistratilor sunt de natura a introduce o presiune suplimentara asupra judecatorilor si procurorilor, in conditiile in care raspunderea magistratilor este reglementata complet si fara echivoc", se arata intr-o postare pe platforma.

Eliminarea Presedintelui Romaniei din procedura de numire a conducerii principalelor structuri de parchet va afecta echilibrul puterilor in stat si creaza un model fara echivalent la nivelul statelor membre.

"Prin adoptarea propunerilor anuntate astazi de ministrul Tudorel Toader, cariera magistratilor va fi mai vulnerabila la presiuni politice, revenind la nivelul anului 2004, inainte de adoptarea pachetului de legi pentru reformarea sistemului judiciar. Platforma Romania 100 constata ca deteriorarea conditiei magistratului, asupra careia a avertizat inca de acum 3 luni se adanceste cu pasi rapizi prin actiunile coalitiei PSD - ALDE", mai arata mesajul de pe platforma Romania 100.


Monica Macovei, fost Ministru de Justitie: Toader pred? Justitia PSD-ului si ALDE

Monica Macovei, fost Ministru de Justitie, critica amplu si aspru incercarea actualului Ministru de Justitie de a modifica in mod radical felul in care aceasta institutie functioneaza.

"Pofta ce-au poftit: Toader preda Justitia PSD-ului si ALDE. Toader egal Stanoiu.

Tudorel Toader, uns ministru ca sa distruga Justitia, propune 3 modificari fatale pentru Justitie si tara.

1. Presedintele este exclus din procesul de numire a procurorilor cu functii de conducere de la DNA, DIICOT si Parchetul General si inlocuit cu CSM, format din 19 membri. Exact ca pe vremea lui Stanoiu.

Toader intra cu bocancii peste angajamentele asumate de Romania in 2007 ca sa ne integram in Uniunea Europeana. Cele 3 legi ale Justitiei adoptate in 2005 au fost salutate de Comisia Europeana si au avut un rol decisiv in intrarea Romaniei in UE. Atunci, de ce le schimbam? Ca dovada, Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) cere expres sa nu se modifice procedura de numire si revocare a conducerii DNA, DIICOT si PG, care, din 2005, se finalizeaza prin decizia presedintelui si care a functionat foarte bine. Ratiunea este simpla: un organ colectiv – CSM - nu raspunde pentru nicio decizie luata. In schimb, presedintele tarii are nume si fata si poate fi sanctionat de electorat pentru deciziile proaste.

2. Inspectia judiciara, care ii cerceteaza disciplinar pe judecatori si procurori, trece la Ministerul Justitiei, tot ca pe vremea lui Stanoiu, cand inspectia era folosita ca instrument politic, facut dosare la comanda si pentru santajarea magistratilor. Moartea procurorului Panait nu inseamna nimic pentru Toader&comp.

3. Crearea unei structuri speciale de parchet care sa ii ancheteze pe procurori si judecatori, scotandu-i de sub competenta DNA. Toader vrea sa rupa bucati din DNA si ma indoiesc ca nu va continua si cu alte departamente din DNA, mutandu-le prin alte locuri. DNA a demonstrat de 12 ani ca poate combate eficient coruptia in randul magistratilor si niciodata nu schimbi ceva care functioneaza bine, decat daca vrei sa distrugi ceea ce functioneaza.

Ma astept ca Toader sa mai aduca doua birouri in cabinetul lui pentru Stanoiu si Nastase. Sau poate sunt deja".


Cristi Danilet: Pe viitor se doreste ca acest regres al Statului sa fie obigatoriu, ceea ce este firesc

Judecatorul Cristi Danilet a reactionat, joi, la propunerile Ministerului Justitiei de modificare a legilor justitiei.


Raluca Pruna: De 23 august. Acum intoarcem armele impotriva sistemului judiciar

Fostul ministru al Justitiei, Raluca Pruna, a comentat, pe Facebook, schimbarile din sistemul judiciar.




Citeste si