26 Septembrie 2019

FOTO: Prima scoala mobila din Romania cutreiera strazile din Turda. Scopul principal: reducerea abandonului scolar in aceasta zona



Un microbuz de mari dimensiuni, dotat cu bancute, laptopuri si imprimanta se plimba pe strazile din Turda, in incercarea autoritatilor de a duce educatia mai aproape de cei care nu pot ajunge la scoala. In interiorul scolii mobile se vor derula printre altele programe after-school pentru elevi din ciclul primar si meditatii pentru elevi din ciclul gimnazial.

Municipiul Turda (judetul Cluj) a lansat cu bani si de la Uniunea Europeana un proiect educational unic in Romania, cu scopul de a combate fenomenul abandonului scolar, cat si creasca nivelul de contientizare al cetateni asupra importantei educatiei. Parte a acestui proiect este si conceptul care se bazeaza pe ideea unui “atelier de scoala mobila”.

Implementarea acestui proiect are scopul de a reduce si preveni abandonul scolar, precum si promovarea accesului egal la invatamant, prin organizarea de programe after-school (inclusiv catering) pentru elevi din ciclul primar, meditatii pentru elevi din ciclul gimnazial, program integrat de tip „A doua sansa”, gradinite estivale, consilierea parintilor, dezvoltarea unor mecanisme locale de sustinere a procesului educational si actiuni de tip „scoala mobila” – o inovatie in Romania.

“Acest „atelier mobil” functioneaza deja in Turda. Scoala mobila este un punct de atractie in comunitatile vizate. Este intr-un microbuz de mari dimensiuni, care ofera o prezenta vizibila si atractiva. Aceasta inovatie este o modalitate foarte eficace de a ajunge fizic la copiii care nu frecventeaza scoala si la parintii acestora", a declarat declarat Cristian Octavian Matei, primarul municipiului Turda.

Microbuzul este dotat cu bancute si masa de lucru pentru mentorat sau consiliere, birou de lucru cu 2 laptop-uri, imprimanta A3, aer conditionat, TV led interior, TV led in exterior pentru rularea de documentare, marchiza laterala pentru umbra, scaune de exterior, dozator de apa, mini-frigider, cuptor cu microunde, cafetiera, sistem suplimentar de iluminat exterior, scara suplimentara pentru acces usor, generator de curent, optiuni de alimentare cu curent direct la priza externa.

Scoala Mobila este o componenta a proiectului CEPS Turda - Calitate, egalitate si prietenie in scolile din Turda. Proiectul in valoare totala de 6,2 milioane de lei este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014 - 2020.

Proiectul se adreseaza unui grup-tinta format din: 60 de copii de varsta anteprescolara de 2-3 ani si 200 de copii de varsta prescolara care provin din grupuri vulnerabile, 480 de elevi din ciclul primar si gimnazial de la 4 scoli din Turda, 50 de tineri care nu au absolvit invatamantul obligatoriu si 260 de parinti/tutori ai copiilor/elevilor in risc de parasire timpurie a scolii din Turda.

In 2018, Romania a inregistrat un nivel ingrijorator al abandonului scolar timpuriu, de 16,4%, fiind devansata in acest clasament negativ realizat de Eurostat in randul tarilor membre ale Uniunii Europene doar de Malta si Spania. Totodata, pana in anul 2020, tara noastra si-a propus sa reduca abandonul scolar timpuriu la 11,3%, in contexul in care media Uniunii Europene, in 2018, era de 10,6%.



Citeste si