6 Martie 2020

În ce sector din București sunt furate cele mai multe portofele



”Portofele, portofele, voi sunteți zilele mele”, o spune refrenul unui cântec interpretat de formația Generic în urmă cu mai mulți ani. Acesta redă un obicei ce nu și-a pierdut nici în zilele noastre adepții, chiar dacă mijloacele de supraveghere video sunt mult mai răspândite, fiind prezente inclusiv în mijloacele de transport în comun din București.

În anul 2019 au fost înregistrate la nivelul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București peste 3.500 de sesizări privind furturile din buzunare, poșete, genți etc., dintre care în doar 3,7%(135) dintre aceste cazuri prejudiciul a fost deja recuperat.

”Nu puteam furniza informații exacte referitor la numărul faptelor în care prejudiciul a fost recuperat, având în vedere faptul că multe dintre acestea fac obiectul unor anchete penale aflate în desfășurare”, precizează Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, pentru Wall-street.ro.

O situație a infracțiunilor de acest tip din București, prezentată defalcat pe sectoare, pune Sectorul 2 pe prima poziție. Clasamentul în funcție de numărul de furturi din buzunare, poșete sau genți arată în felul următor:

  • Sectorul 2: 776
  • Sectorul 6: 443
  • Sectorul 3: 440
  • Sectorul 1: 392
  • Sectorul 5: 338
  • Sectorul 4: 314

La acest număr de furturi se adaugă și cele înregistrate de Brigada de Poliție pentru Transport Public, care a contorizat la nivelul Bucureștiului 880 de cazuri.

Ce trebuie să faci dacă ți-a fost furat portofelul

Rata de recuperare a prejudiciului (3,7% din cazurile înregistrate în 2019) este evident una scăzută, ceea ce arată că șansele de a intra în posesia bunurilor furate este una mică. Însă, asta nu înseamnă că nu trebuie să raportați furtul. Vă redăm mai jos recomandările primite din partea Direcției Generale de Poliție a Municipiului București:

Oamenii legii precizează că, în conformitate cu Art. 295 alin (1) din Codul de procedură penală ”Punerea în mișcare a acțiunii penale se face numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, în cazul infracțiunilor pentru care legea prevede că este necesară o astfel de plângere”.

Pentru a depune plângerea trebuie să vă îndreptați către cea mai apropiată secție de Poliție. Aceasta trebuie să fie depusă în termen de 3 luni din ziua în care ați fost victima infracțiunii.

”Când persoana vătămată este un minor sau un incapabil, termenul de 3 luni curge de la data când reprezentantul său legal a aflat despre săvârșirea faptei”, se mai arată în precizările acestora.



Citeste si