23 Mai 2020

Care sunt modificările din ordinul privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice închise?



Ordinul Ministerului Sănătății și al Ministerului Afacerilor Interne care prevede că este obligatorie purtarea măștii de protecție în orice spațiu public închis, publicat în Monitorul Oficial, are mai multe modificări față de forma inițială, fiind mai restrictiv în privința categoriilor exceptate de la purtarea măștii, notează Hotnews.ro.

Ce prevede documentul:

  • Masca de protecție trebuie purtată în orice spaţiu public închis, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă, pe toată durata prezenţei în aceste spaţii.
  • elevii nu mai apar printre categoriile exceptate, conform actului publicat în Monitorul Oficial. În forma inițială a ordinului erau menționați "elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare".
  • Persoanele exceptate de la purtarea măștii de protecție: angajatul care este singur în birou, persoana caresuferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare, persoana care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută), prezentatorii TV şi invitaţii acerstora, cu condiţia păstrării unei distanţe de 3 metri între ei, vorbitorii în public, în spaţii interioare, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri faţă de public şi a prezenței a cel mult 16 persoane și copiii cu vârsta sub 5 ani
  • Pe durata stării de alertă, la intrarea în sediu efectuarea triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor.

Triajul epidemiologic constă în măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depășeasca 37,3 C). Dacă temperatura înregistrată depășește 37,3 C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus. Dacă temparatura trece, din nou, de 37,3 C, persoana va contacta medicul de familie.



Citeste si