15 Aprilie 2021

Poluarea fonică afectează reproducerea și creșterea plantelor și copacilor



Oamenii de știință au descoperit că poluarea fonică are efecte dăunătoare de lungă durată asupra copacilor și asupra plantelor

Conform publicației britanice iNews, cercetători de la Univeristatea Politehnică din California au descoperit faptul că zgomotul afectează diversitatea vieții plantelor. În plus, ecosistemul rămâne rănit inclusiv după ce s-a făcut liniște.

Astfel, dacă ai o autostradă care trece prin pădure, cel mai probabil copacii și plantele n-o să-și revină complet după ce o să audă ultima mașină sau motocicletă.

Efectul a descoperit pericolul zgomotului atunci când au analizat niște pini care creșteau lângă sonde care extrăgeau gaz natural. Copacii care stăteau în zgomot se reproduceau cu 75% mai puțin decât vecinii lor care stăteau în liniște.

Efectul a fost analizat și 12 ani mai târziu, când niciunul dintre copaci nu mai trăiau în zgomot. Totuși, cei care au stat lângă sondele de gaze naturale încă nu și-au revenit și se reproduceau mult mai lent.

Problema pare că ar fi indirectă. Din cauza sunetului puternic, animalele și insectele se îndepărtează, așa că plantele și copacii nu se mai întâlnesc cu albine, ierbivore și alte vietăți care ajută ecosistemul.



Citeste si