23 Noiembrie 2011

Marius Ghenea: Romanii au tendinta sa spuna “merge si asa”. Trebuie sa tinteasca spre excelenta



Marius Ghenea, antreprenor si presedinte FiT Distribution, considera ca romanii prefera deseori “un job caldut” in loc sa tinteasca spre excelenta in afaceri si antreprenoriat. In emisiunea Start-up Wall-Street.ro, Ghenea a oferit mai multe perspective si sfaturi pentru tinerii intreprinzatori.

Exista inca o teama de a se imprumuta din partea antreprenorului roman?

Marius Ghenea, 43 de ani, subliniaza ca aceasta teama rezida inca in randul romanilor, fiind si o problema culturala care porneste din anumite considerente istorice mai vechi, accentuata si agravata de comunism.

“In 1989, Romania nu avea niciun fel de datorii externe, dar acest lucru nu a folosit la nimic. Polonia se situa invers, avea datorii masive dar a reusit sa devina o forta a regiunii, pe cand Romania si-a crescut nivelul datoriilor. Nu trebuie insa exagerat, cum se intampla in media. Chiar ieri am vazut la televizor exagerandu-se nivelul datoriei Romaniei, care nu este nici pe departe atat de mare ca al altor tari mult mai dezvoltate”, a spus Marius Ghenea in cadrul emisiunii Start-Up Wall-Street.

Urmareste VIDEO - varianta integrala a emisiunii Start-Up Wall-Street

Pe fondul crizei economice, investitorii raspandesc riscurile, preferand sa finanteze mai multe start-up-uri, dar cu sume mai mici de bani. De celalalta parte, nici antreprenorii nu mai sunt atat de entuziasti la perspectiva de a primi sume mari de bani, gandindu-se ca exista posibilitatea sa nu poata sa ofere rezultatele scontate.

“Cea mai recenta investitie am realizat-o anul trecut, in sectorul de servicii petrol/gaze”, a spus Ghenea, subliniind ca exit-urile le realizeaza, in general, in 3-5 ani de la investitia initiala.

“Imi place sa pastrez, mai ales la inceput, relatii cat mai apropiate cu antreprenorul si echipa acestuia, sa ma vad cel putin o data pe luna cu el fata in fata, pe langa mail-uri si Skype. Este important, uneori, sa iti alegi investitii apropiate fizic. Intalnirile fata in fata nu pot fi inlocuite complet prin nicio modalitate alternativa”, sustine antreprenorul. El considera ca investitorul trebuie sa vina, pe langa bani, si cu contacte, networking, consultanta.

“Bun” este opusul “Excelent”

Romanii au uneori tendinta sa considere ca unele proiect “merg bine si asa”, fara sa caute excelentul in afaceri, ci doar termenul de “bun”. “De multe ori noi ne multumim cu mai putin decat ar trebui. In loc sa ne propunem excelenta, ne multumim doar cu ceva bun”.

Pentru a reliefa mai bine acest subiect, omul de afaceri considera ca antreprenorii, si nu numai, ar trebui sa lectureze cartea “Excelenta in afaceri” de Jim Collins.

Antreprenoriatul este un job full time si mai mult de atat. “Teoretic, ar fi excelent sa te dedici proiectului tau 24/7, dar acest lucru nu este posibil si mai trebuie sa te si odihnesti, sa transmiti energie partenerilor tai”. Printre modelele antreprenoriale ale lui Ghenea se numara persoane precum Radu Georgescu (Gecad), Florin Talpes (Softwin) sau Mircea Tudor (fondatorul MB Telecom).

Atunci cand Ghenea decide daca investeste sau nu intr-un proiect, se uita mai intai la oameni, cum se prezinta antreprenorul si echipa. “Daca sunt inteligenti, motivati, daca lucreaza bine in echipa, sa nu am dubii privind etica lor. Este foarte bine sa existe si partea de chimie. Intre Business Angel si antreprenor relatia este directa, daca nu iti plac, mai bine nu inchei deal-ul”.

Dupa ce antreprenorul primeste banii, este foarte important sa inceapa sa materializeze toate planurile asupra carora a agreat impreuna cu Business Angel-ul, eventual cu mici directii diferite, agreate cu acesta.

Considerati ca este dificil sa primesti finantare in Romania? De ce (nu)? Ce iti trebuie? Comenteaza mai jos si/sau pe pagina de Facebook a Wall-Street.ro unde te asteapta o comunitate de peste 20.000 de oameni.



Citeste si