26 Ianuarie 2012

Razvan Toma, invitat la Start-Up Wall-Street: A fi antreprenor seamana cu investitia pe bursa



Succesul unui antreprenor depinde de abilitatea sa de a se reinventa in vreme de criza, de relatia cu furnizorii, de cash-flow si nu in ultimul rand de dorinta de a castiga din afacerea sa, sunt concluziile dialogului dintre Razvan Toma si moderatorul emisiunii Start-Up Wall-Street.

"Pentru foarte multi, un motor al antreprenoriatului este lipsa unui job. (...) Poti face afaceri si in Romania, poate chiar este mai usor sa faci afaceri aici decat in Germania. Poti sa castigi mai multi bani, comparativ cu tarile unde lucrurile sunt puse la punct, competita este mare si exista bariere de intrare. Societatea are in continuare probleme care pot fi rezolvate foarte bine prin antreprenoriat", a declarat Razvan Toma (foto).

Razvan Toma, invitatul emisiunii Start-Up Wall-Street, este un tanar in varsta de 27 de ani care a lansat in 2010 un proiect cu venituri anuale de 0,3 milioane de euro - CosuriGunoi.ro. De asemenea, el a lansat anterior doua afaceri care au esuat: o firma de publicitate interactiva in taxiuri si o companie de constructii, in perioada facultatii.

"Practic, de aceea ai o a afacere, ca sa castigi. Daca nu te gandesti la profit si la bani, degeaba incepi. In celasi timp, un antreprenor tanar trebuie sa aiba un apetit ridicat pentru risc. A fi antreprenor este ca si cum ai investi pe bursa. Nu trebuie sa-ti risipesti toata averea pe un proiect. A fi antreprenor nu inseamna un program de la 9 la 17 cum este la un job obisnuit, ci de la 9 la 9, adica 24 de ore", este de parere antreprenorul.

Urmareste mai jos inceputul emisiunii Start-Up Wall-Street. Afla povestea tanarului antreprenor!

O problema, intalnita in timpul carierei de antreprenor, este numarul redus de investitori, in special pentru business-urile non-IT. "Mi-ar placea sa existe mai multe oportunitati", spune Razvan Toma.

"In acest business m-am folosit de creditul furnizor, nu am facut bartere. Astfel, am reusit sa fac rost de bani pentru capital de lucru. Incasam mai repde si plateam mai tarziu. Nu din rea vointa, ci asa a fost intelegerea. Practic, 10-20 de zile diferenta a insemnat capitalul meu de lucru".

De aceea, Toma este de parere ca un antreprenor tanar trebuie sa-si trateze furnizorii precum un coleg sau cel putin la fel ca un client. "Am avut si eu probleme cu platile si mi-am dat seama cat de mult inseamna relatia cu furnizorul. Au fost cazuri cand furnizorul mai avea doar cinci containere pe stoc si pentru ca ne intelegeam bine mi le-a dat mie. Este gresit sa ai o atitudine de sef. Acum, am in jur de 4-5 furnizori interni si externi. Nici nu caut sa-mi schimb furnizorul pentru motive marunte".

Cele mai importante lectii invatate in cariera de antreprenor

1. Cash-flow-ul este foarte important: "Vara trecuta nu ma asteptam ca in lunile iulie si august lucrurile sa mearga mai slab. Am avut o problema cu cash-flow si nu vreau s-o mai repet".

2. Asteptarile trebuie sa fie realiste: "Am ajuns la aproape 300.000 de euro afaceri, desi asteprarile pe hartie erau mai mari decat s-a intamplat in realitate. In orice caz sunt multimt. Cu o echipa foarte mica, am reusit mult mai bine decat la job. Si marja de profit este suficienta, dar in orice caz este in cadere. Cand am inceput aveam peste 100%".

3. Echipa: "Este extrem de importanta si un minus pe care nu am stiut sa-l manageriez cum trebuie. Nu am stiut sa-mi formez o echipa. Incercam sa mentin costurile mici, dar am realizat ca fara o echipa nu se poate. Poate si de aceea ma gandesc sa-mi maresc echipa acum".

4. Oportunitatile de dezvoltare: "Succesul meu va depinde de abilitatea mea de ma reinventa mereu. La fel, daca ramaneam doar la afacerea cu cosurile de gunoi, mai devreme sau mai tarziu s-ar fi terminat piata. De aceea, mi-am cautat constant alte surse de extindere cum ar fi colectarea".



Citeste si