22 Noiembrie 2017

Tanarul intors in Romania ca sa schimbe lumea politica si sa faca business: Aici nu e usor, dar e acasa!



In tara cu a doua cea mai mare rata de migratie din lume, dupa Siria, sunt si tineri care se intorc acasa, hotarati sa schimbe lumea politica, sa faca business cu succes si investeasca in Romania experienta, cunostintele si viziunea acumulate in ani de studii sau munca in institutii de top. Pare o utopie, dar nu este. Sebastian Burduja, managing partner al Rise Consortium, este un astfel de exemplu. El a povestit ce planuri are, cum se vede Romania in acest moment si ce trebuie sa schimbam ca sa aducem tinerii inapoi in tara, in emisiunea Profesionistii in Investitii.

“Vad permanent o efervescenta in societatea civila si in mediul de business, unde se intampla multe lucruri minunate. Exista si parti mai putin placute, ne lipseste din plin increderea in noi insine. Daca in America este ok sa esuezi si esti incurajat sa incerci, aici este o teama generala de a esua si chiar de a avea succes. Ne temem de cele mai mari victorii pe care le putem avea. Vad acest mindset in business, in sport si chiar in scoala, unde copiii nostri nu sunt incurajati sa puna intrebari sau sa verbalizeze opinii”, a declarat Sebastian Burduja.

Principalele obstacole care impiedica tinerii romani din strainatate sa fie antreprenori acasa, desi exista multe programe in acest sens in prezent, sunt legate de instabilitate fiscala si legislativa, lipsa infrastructurii, birocratie excesiva, sisteme invechite de educatie si sananate.

Sebastian recomanda tinerilor care iau in calcul intoarcerea acasa sa aiba un business plan foarte bine pus la punct, dar si o stare de anduranta, de lupta permanenta cu sistemul sau in contextul sistemului. “Aici nu e usor, dar este acasa!”, spune tanarul antreprenor.

El spune ca are si momente de indoiala, probabil aproape zilnic, in care se gandeste sa plece inapoi in SUA, tara in care a studiat si a muncit peste 12 ani. Cu toate acestea, are ca tinta sa ramana in tara si sa incerce sa schimbe lucrurile in mediul politic, de business si in societatea civila.

“Eu nu sunt un caz tipic, sunt dependent de aceasta tara si mi-am facut un fel de vis al vietii mele: sa pot sa faca din Romania o tara mai buna, in care copiii mei sa poata locui. Eu sunt categoric optimist, poate m-am molipsit de la americani, dar cred ca Romania este acum intr-un punct de cotitura, ce va avea un final fericit”, a mai spus Burduja.



Citeste si