21 Iunie 2010

Care este sursa de finantare potrivita pentru un start-up?



La intrebarea “Care este sursa de finantare potrivita pentru un start-up?”, un procent de 17% (dintr-un total de 1.281 de utilizatori startups.ro care au participat la sondaj) au ales investitorii privati (de tip business angel), la egalitate cu procentul de 17% dintre utilizatori care au ales banii proveniti din credite bancare.

Investitorii privati si bancile se afla la egalitate in preferintele antreprenorilor pentru finantarea unui start-up.

Economiile personale raman insa sursa de finantare de baza in preferintele utilizatorilor startups.ro, alegerea fiind facuta de un procent de 42% dintre participantii la sondaj.

Celelalte surse de finantare care puteau fi alese au fost familia si prietenii (14% dintre raspunsuri) si fondurile de investitii de tip seed (10% din raspunsuri).

Datele au fost culese intre 29 iunie 2009 (data la care sondajul a fost postat pe startups.ro) si 16 iunie 2010.

Economiile personale au fost luate in calcul si de antreprenorii care au lansat cele patru start-up-uri selectate in programul Start&Grow - lansat de startups.ro in parteneriat cu Microsoft Romania, pentru a sustine dezvoltarea unor afaceri promitatoare, oferindu-le acces gratuit la cele mai bune resurse de business.

Ce cauta investitorii cand finanteaza un start-up

Pentru lansarea centrului Asteco Lifestyle, sotii Alexandra si Stelian Sarlea au ales un echilibru intre investitii si servicii de inchiriere pentru componenta de aparatura, astfel incat totalul capitalului de start-up va fi in jurul a 30.000 de euro. Banii provin atat din surse proprii, cat si dintr-o finantare bancara.

Marius Dan a investit aproximativ 8.000 de euro in afacerea Measure&Go, mare parte din suma fiind imprumutata de acesta de la parinti.

In cazul Bacaniei Vechi, Marius Tudosiei a investit initial in afacere in jur de 20.000 de euro, economiile personale fiind completate prin imprumuturi de la prieteni.

Fratii Razvan si Bogdan Hobeanu, initiatorii proiectului Kenubi, se bazeaza in intregime pe economiile personale, bani castigati de cei doi din consultanta in domeniul IT de care s-au ocupat pana in decembrie, anul trecut.

startups.ro este primul portal de antreprenoriat din Romania care are la baza continut propriu, creat special pentru acest target. Proiectul a fost lansat la inceputul anului 2008 si se adreseaza celor care vor sa lanseze o companie, dar si antreprenorilor care au propria afacere si vor sa o dezvolte in continuare.



Citeste si