7 Februarie 2006

Turismul, o 'prioritate nationala' serios subfinantata

Desi turismul este considerat unul dintre atuurile României si, ca atare, o sursa importanta de venituri, programele de finantare destinate acestui sector se pot numara pe degete. Daca prin 2004 Ministerul Integrarii Europene derula un program de finantari nerambursabile, destinat investitiilor în turism, astazi singura sursa de granturi pentru acest sector o reprezinta programul SAPARD.
Situatia din turism este în deplin acord cu interesul manifestat de guvern pentru acest domeniu. În cele peste 130 de file ale programului de guvernare al Aliantei, capitolului dedicat „Politicii în domeniul turismului“ îi este alocat cel mai mic spatiu: o singura pagina. Aici se vorbeste despre „orientarea si integrarea turismului în tendintele regionale si mondiale“ în termeni de „definire a brandului“, „stabilire de prioritati în dezvoltarea infrastructurii“, „informatizarea promovarii“ sau „îmbunatatirea formelor educationale de profil“. În total, opt masuri de promovare a turismului, prin care Guvernul spera, la acel moment, sa dubleze veniturile din turism pâna în 2008. Daca domeniul hotelier se misca, sectorul micilor întreprinzatori, axati în principal pe pensiuni si agroturism, are ca alternative sursele proprii, programul SAPARD sau creditele bancare.

SAPARD, de la pescuit la camping

În cadrul fondurilor europene, cei care vor sa demareze o activitate în domeniul turismului rural au la dispozitie programul SAPARD, Masura 3.4 „Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative“, capitolele 2, Turism rural si 3 - Alte tipuri de activitati de turism în spatiul rural. Banii pot fi solicitati pentru o gama larga de activitati, pornind de la constructia sau extinderea cladirilor si a utilitatilor pentru cazare, recreere si divertisment si pâna la finantarea lucrarilor pentru pregatirea terenurilor aferente acestor activitati, cuprinzând alei si platforme, spatii verzi, terenuri de sport si piste, zone de campare, precum si baruri-terase în aer liber. SAPARD acorda finantare inclusiv pentru dotarea cu echipamente si instalatii destinate administrarii unitatilor turistice. Aici intra centralele termice, echipamentele de iluminare, aer conditionat, telecomunicatii, software si hardware, dar si echipamente electrocasnice, mobilier si facilitati de servire publica. Tot prin programul SAPARD pot fi construite si modernizate cabanele turistice, cabanele de vânatoare si pescuit, refugiile turistice, cantoanele silvopastorale, locurile de popas, satele de vacanta, campingurile sau spatiile de campare organizate în gospodariile populatiei.

Bani de la UE pentru agrement

Existenta infrastructurii si a peisajelor frumoase nu reprezinta însa o conditie suficienta pentru reusita unei afaceri în turism. Asa ca, pe plan mondial, o dezvoltare deosebita o cunosc, de câtiva ani buni, serviciile de agrement oferite clientilor, mergând de la vânatoare, sport extrem, calarie si pâna la turismul cultural. „Noi încercam sa le sugeram celor care încep sa construiasca o pensiune sa se gândeasca si la partea de agrement, în conditiile în care diversificarea serviciilor oferite este foarte importanta pentru atragerea turistilor“, afirma Daniela Ditoiu, director executiv al Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC). Si banii ar exista: prin submasura „Alte tipuri de turism rural“, sunt disponibile 23,02 milioane de euro, suficiente pentru finantarea a peste 300 de proiecte SAPARD.

Cu acesti bani pot fi finantate activitati de genul turism ecvestru SAPARD pentru achizitionarea de animale de agrement, cum ar fi pauni, ponei, cai (exceptie fac caii de cursa), cinegetic (pentru popularea parcurilor de vânatoare), piscicol, montan, eco-turism, dar si cicloturismul. „Cicloturismul, de exemplu, o activitate deosebit de atractiva în Uniunea Europeana, beneficiaza de sprijin financiar în vederea achizitionarii de biciclete performante si adaptate pentru diferite terenuri“, afirma Daniela Ditoiu.

Pentru turismul piscicol se pot achizitiona nave fluviale destinate transportului turistilor sau chiar pentru cazarea acestora (hotel plutitor), dar se finanteaza si construirea ori modernizarea anexelor turistice de genul platforme, parcari auto, grupuri sanitare, refugii, bacuri si pontoane. Finantare se poate obtine si in vederea achizitionarii de mijloace de transport noi la dispozitia turistilor cazati în unitatile proprii. Aici intra mijloace de transport pasageri (cu o capacitate de 8+1 locuri), barci si barci cu motor cu lungime de pâna la 6 metri, hidrobiciclete, skijeturi si canoe.

Profit de minimum 5%

Aceste tipuri de finantari nerambursabile sunt destinate persoanelor fizice autorizate, asociatiilor familiale, societatilor agricole si societatilor comerciale cu capital integral privat. Din valoarea totala eligibila a proiectului, 50% reprezinta contributia beneficiarului, iar 50% contributia publica. Valoarea minima a sprijinului financiar SAPARD este de minimum 2.500 de euro si maximum 100.000 euro. Astfel, valoarea totala a investitiei, care include cofinantarea si finantarea SAPARD, trebuie sa se încadreze între 5.000 si 200.000 de euro. Conditia esentiala pentru obtinerea fondurilor nerambursabile SAPARD este demonstrarea viabilitatii economico-financiare a investitiei. Cu alte cuvinte, beneficiarul va trebui sa demonstreze ca îsi poate plati obligatiile si datoriile în mod regulat si sa genereze un profit net de minimum 5%.

Pentru construirea, modernizarea si dotarea pensiunilor turistice rurale se solicita un nivel de confort si calitate de minimum trei margarete. Capacitatea minima de cazare pentru a fi acceptat în program este de patru camere, iar nivelul maxim de 10 camere.

Birocratia ne îngroapa...

În cazul construirii de pensiuni turistice este necesar însa avizul Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, prin Autoritatea Nationala pentru Turism. Si aici urmeaza nebunia: pentru emiterea avizelor este necesara depunerea documentatiei prevazute de Hotarârea Guvernului nr. 31/1996, respectiv nu mai putin de 15 cereri, certificate, documentatii, memorii, planuri de situatie si de amplasament… Abia dupa obtinerea acestor avize de specialitate va puteti adresa Agentiei SAPARD sau Birourilor Regionale ca sa obtineti „Ghidul solicitantului“ pentru proiectul pe care doriti sa-l dezvoltati. Tot de la sediul Agentiei, al Birourilor Regio-nale sau de pe pagina de web, www.sapard.ro, potentialii beneficiari pot intra în posesia Cererii de finantare, care se completeaza electronic.

Zero la servicii agricole

Pâna în prezent, gradul de angajare al fondurilor europene pentru turismul rural este de 75%, dintr-un total de 7,51 milioane euro. Potrivit datelor puse la dispozitie de Agentia SAPARD, în cadrul submasurii Alte tipuri de activitati turistice în spatiul rural (cabane, turistice, pentru vânatoare si pescuit, parcuri de vânatoare), gradul de angajare este de numai 5%, desi UE ne pune la dispozitie 23,02 milioane euro. La mestesuguri stam si mai prost, cu doar 2% fonduri atrase din 28,63 milioane euro bani comunitari. La servicii agricole suntem „fruntasi“: nu am reusit sa atragem nici un ban din cei 4,85 milioane euro alocati acestui sector. Între aceste submasuri pot fi facute realocari în functie de cererile de fonduri.



Citeste si