29 Septembrie 2014

PERICOL. Delta, vulnerabila in fata schimbarilor climatice



Delta Dunarii este vulnerabila in fata schimbarilor climatice preconizate pentru urmatoarele decenii, iar o masura esentiala ar fi refacerea zonelor umede, indiguite in perioada comunista si transformate in terenuri agricole, arata WWF Romania, in urma realizarii unui studiu pe aceasta tema.

WWF Romania si partenerii sai din Republica Moldova si Ucraina au prezentat, la Tulcea, rezultatele proiectului "Adaptarea Deltei Dunarii la schimbarile climatice", ce a urmarit evaluarea vulnerabilitatii Deltei in fata schimbarilor climatice si propunerea unor masuri de adaptare.
Sefa sectiei de Climatologie din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Roxana Bojariu, a declarat ca, deocamdata, nu sunt suficiente studii care sa detalieze situatia specifica din Delta Dunarii in ceea ce priveste efectele schimbarilor climatice, anunta Mediafax.

Experimente numerice folosind noua generatie de modele climatice globale si regionale sugereaza cresteri ale temperaturii, in zona Deltei, intre unu si 1,5 grade Celsius iarna si intre 1,4 si 1,7 grade vara, in intervalul 2021-2050, fata de perioada 1971-2000, depinzand de concentratia atmosferica a gazelor cu efect de sera.

In cazul precipitatiilor din zona Deltei, pentru sezonul de iarna, estimarea este de crestere de pana la noua la suta in intervalul 2021-2050, fata de 1971-2000. Vara estimarea este, in general, de reducere a cantitatii de precipitatii cu pana la 15 la suta, in acelasi interval.

Potrivit studiului WWF, cresterea temperaturii medii anuale cu 1-1,5 grade Celsius pana in anul 2050 va duce la mai multe zile calduroase si scurtarea zilelor cu zapada, producerea mai des a unor fenomene meteorologice periculoase, cum ar fi secete severe, inundatii extreme, rafale de vant, ploi, furtuni si grindina, precum si scaderea debitului Dunarii cu cinci la suta. Totodata, urmand scenariul negativ, nivelul marii va creste cu pana la 0,5 metri.

Principala solutie propusa de WWF pentru atenuarea acestor efecte este refacerea zonelor umede, indiguite in trecut.

La Mahmudia, WWF Romania readuce apa pe 924 de hectare de pasune, astfel incat populatia din zona sa poata avea acces direct la Delta. Refacerea unei zone umede inseamna si posibilitatea de scurgere a apei din precipitatii si prevenirea inundatiilor, o mai buna circulatie a apei si cresterea calitatii acesteia, cu beneficii pentru productia de stuf si pescuit.



Citeste si