11 Martie 2016

Cum arata si cat te costa sa calatoresti in cele mai izolate zone ale lumii



Sunt insule izolate, orasele cu doar cateva zeci sau sute de locuitori sau, pur si simplu, zone de pe Terra unde insasi supravietuirea este dificila. Privite din confortul fotoliilor de acasa, aceste zone poate nu sunt apetisante, insa pentru temerari sau pentru cei care cauta destinatii diferite, inedite, reprezinta o Mecca pentru explorare.

Bucuresti - Insula Pastelui

Situata la mai bine de 3.700 de kilometri distanta de capitala Chile, Santiago, Insula Pastelui este una dintre cele mai izolate zone de pe Terra. In limba bastinasa Rapa Nui, Insula Pastelui este o mica insula care a devenit faimoasa datorita statuilor gigant, Moai, dar si a izolarii in Oceanul Pacific. Are doar circa 100 de km patrati si gazduieste doar 4.000 de oameni.

Statuile au fost sculptate candva in jurul anilor 1.500 de catre primii locuitori ai insulei si se spune ca bastinasii au folosit trunchiuri de copac pentru mutarea rocilor. Acest lucru ar fi dus, de fapt, si la lipsa aproape completa a copacilor pe Insula Pastelui.

Calatorie din Bucuresti – Avantajul insulei este acela ca are aeroport.
Dezavantajele sunt faptul ca sunt necesare doua escale, in Europa (Madrid) si apoi in Santiago, calatoria durand peste 45 de ore si putand depasi chiar 60 de ore.

Pretul este pe masura, de circa 3.000 de euro/persoana.


Bucuresti - Teniente Marsh - McMurdo Station, Antarctica

Teniente Marsh este cel mai nordic aeroport din Antarctica, situat pe King George Island. Este singurul aeroport din Antarctica care beneficiaza de cod IATA – fiind folosit pentru diverse zboruri publice. Cu toate acestea, nu exista un program fix de zboruri internationale, acest lucru facand dificil zborul in regiune.

Daca veti gasi zboruri, preturile sunt pe masura, depasind 5.000 de euro. Au loc de asemenea excursii organizate in Antarctica, preturile fiind de circa 9.000 de euro. http://www.infoturism.ro/circuite/antarctica/antartica-24-zile-avion-plecare-in-25-11-2016_121893.html

McMurdo Stations, din Antarctica, este de departe una dintre cele mai izolate regiuni de pe Terra, aflate pe „fundul” Planetei. Sunt doar cateva sute de oameni printre centrele de cercetare, cladiri de locuit, de pe Ross Island. In timpul lunilor mai calde (desi zapada si gheata sunt aproape perpetue), localitatea stiintifica gazduieste circa 1.200 de oameni de stiinta.

McMurdo are trei aeroporturi care ajuta locuitorii sa fie aprovizionati si, in timp, au reusit sa isi construiasca chiar si un teren de Golf, sali de gimnastica si acces la televiziune.

Zborurile catre McMurdo pleaca din Noua Zeelanda, Christchurch, si costa circa 3.000 de euro. Trebuie insa avut in vedere faptul ca uneori acestea nu pot circula din cauza vremii imprevizibile si, de asemenea, ca prezenta intr-un avion care circula in acea regiune este uneori, la propriu, loterie – va trebui sa impartiti scaunele cu militari si oameni de stiinta si doar putini civili au sansa de a zbura la McMurdo.


Bucuresti - Cairns - Peninsula Cape York, Australia

Peninsula Cape York din Australia este cea mai mare regiune salbatica din nordul continentului si, mai mult, una dintre putinele zone inca neintinate de pe Planeta. Terenul este in general plat si aproape jumatate din el este folosit pentru pascut. Zona este impadurita cu paduri tropicale, eucalipt si reprezinta una dintre principalele surse de oxigen pentru Terra.

Biletul de avion din Bucuresti pana in Cairns, Queensland, unul dintre cele mai apropiate aeroporturi fata de Peninsula York, este de circa 1.500 de euro, in functie de perioada, zborurile durand de la 1 zi la doua zile, in functie de durata escalelor. Exista si zboruri care depasesc 9.000 de euro, insa nu sunt avantaje majore.

Din Cairns, exista doua drumuri pe care vei putea conduce pana in Cape York, existand si tururi organizate.


Bucuresti - Nuuk - Ittoqqortoormiit, Groenland

Ittoqqortoormiit, „locul cu casele mari”, are una dintre cele mai mici populatii din Groenlanda si este cel mai nordic punct de pe coasta de Est. Oraselul este situat in zona Scoresby Sound, cel mai mare complex de fiorduri din lume.

Zona Ittoqqortoormiit este fertila pentru vanatoare, expeditii si kayak-ing, precum si drumetii si catarari. Fauna este unica si include numeroase specii de mamifere si pasari; de altfel, societatea Ittoqqortoormiit este formata in mare parte din vanatori, fiind una dintre ultimele de pe Terra de acest fel.

Pana la Nuuk, capitala Groenlandei, situata diametral opus fata de Ittoqqortoormiit, biletul de avion din Bucuresti se ridica la circa 1.500 de euro si dureaza circa o zi, cu doua escale.

Din Nuuk, saptamanal, doua avioane zboara spre Mittarfik Nerlerit Inaat sau Constable Point Airport si, de acolo, exista elicoptere care te pot transporta pana la Ittoqqortoormiit. Pretul avionului din capitala Groenlandei pana pe coasta de este este de circa 450 de euro, la care se adauga pretul elicopterului.


Bucuresti - Reunion - Insulele Kerguelen

Kerguelen reprezinta un mic arhipeleag localizat la sudul Oceanului Indian. Descoperite in 1772 de o expeditie franceza, au fost initial numite „Desolation Islands”, atestand cat de izolate sunt.

Practic, cel mai apropiat continent se afla la „doar” 3.300 de km distanta.

In prezent sunt teritoriu al Frantei si gazduiesc, pe langa un (foarte) mic orasel, si o baza meteo. Insula principala, Grande Terre, este stancoasa si este incercuita de alte 300 de mici insule, formand un arhipeleag de 7.215 km patrati. Climatul este rece si vantos, cu valuri foarte agitate. Chiar daca nu par a fi foarte ospitaliere, turistii care ajung pe aceste insule lasa marturii extrem de pozitive.

Din Bucuresti, poti zbura pana in Reunion, o mica insula localizata pe coasta Madagascarului. Costul zborului este de circa 1.000 de euro/persoana si dureaza mai putin de o zi. De acolo insa, vei fi obligat(a) sa iei vaporul pentru o calatorie de sase zile. In general, te vei putea imbarca pe pescadoare, pretul putand fi negociat. Atentie insa, Oceanul Indian este unul destul de agitat.




Citeste si