25 Aprilie 2016

Turismul viticol in Romania: prinde curaj, poate fi facut oriunde in tara si costa de la 29 la 100 lei



Turismul viticol abia incepe sa prinda curaj in Romania, ceea ce inseamna ca nu ne putem compara cu Toscana, Franta si nici macar cu vecinii nostri din Republica Moldova. Chiar si asa, turismul viticol iti ofera o calatorie completa, de vizitare a locurilor, de cunoastere a istoriei si de experimentare a gustului Romaniei. Unde mai pui ca este o activitate putin costisitoare, de la 29 la 100 lei de persoana.

"Pana acum aproximativ cinci ani, iubitorii de vinuri din Romania erau nevoiti sa calatoreasca in strainatate pentru a practica turism viticol, dar in ultima perioada pot face acest lucru si la noi in tara. Asezarea geografica, peisajele, diversitatea, istoria, dar si soiurile autohtone sunt avantaje clare de care proprietarii de crame se pot folosi pentru a atrage turistii romani si straini in zonele viticole locale", explica Alina Iancu, un antreprenor pasionat de turismul viticol, fondator al CrameRomania.ro, un portal complet despre zonele viticole si cramele care pot fi vizitate in tara.

Crama Licorna din Gura Vadului, Mizil - Prahova

Unde poti sa faci turism viticol langa Bucuresti, de la 29 la 100 lei

Asa ca atunci cand vrei sa dai gust la propriu timpului tau liber, poti pleca intr-o "escapada imbatatoare" in aproapiere de tine, pentru una sau doua zile. Turismul viticol poate fi facut oriunde in Romania pentru ca in toate colturile din tara exista podgorii si crame. O vizita de degustare costa de la 29 lei la 100 de persoana si include vizita propriu-zisa a cramei si podgoriilor, degustarea a 3-5 vinuri diferite si gustare rece (salamuri, branzeturi etc). Mai mult, intr-o vizita la crama afli, de la ghidul cramei, atat povestea conacelor si podgoriilor, cat si traseul vinului de la vita de vie la presa: cum sunt sortati strugurii, in ce utilaje este produs vinul industrial, cum capata anumite arome, care sunt pasii pentru degustare si cum recunosti un vin bun la restaurant sau magazin.

Crama Localizare Vizita cu "gust" Pret/persoana
Lacerta Fintesti, Buzau (109 km de Bucuresti)

Degustare 3 vinuri la alegere si o mini-gustare

Degustare 5 vinuri la alegere si o mini-gustare

29 lei

49 lei

Bauer

Dragasani, Valcea (192 km de Bucuresti)

Tur crama si degustare (3 sau 5 vinuri)

Tur crama si degustare 5 vinuri (gustare rece sau calda)

40 lei/55 lei

121 lei/210 lei

Avincis Dragasani, Valcea (192 km de Bucuresti)

Tur crama, domeniu viticol, degustare 3 vinuri si gustari

Tur crama, domeniu viticol, degustare 5 vinuri si gustari

45 lei

67 lei

Basilescu

Urlati, Prahova (87 km de Bucuresti) Tur crama, degustare 5 vinuri si platou de neutralizatori (branza, paine, mere) 50-80 lei, in functie de vinuri

Stirbey

Dragasani, Valcea (192 km de Bucuresti)

Tur crama si degustare 5 vinuri

Tur crama, degustare 5 vinuri si gustare rece/meniu oltenesc

65 lei

120 lei/185 lei

S.E.R.V.E

Ceptura, Prahova (93 km de Bucuresti) Tur crama si degustare 5 vinuri/6 vinuri 60 lei/75 lei
Licorna Gura Vadului, Prahova (93 km de Bucuresti) Tur crama, degustare 5 vinuri premium si gustare rece

100 lei

Sursa informatii tabel: ReVino.ro

Este recomandat sa ai cel mult doua vizite de degustare pe zi. Asa ca daca iti doresti un intreg weekend "imbatator", poti ramane peste noapte la crama pentru ca multe dintre crame ofera si cazare contracost sau in unitatile de cazare din apropierea cramei. Asa ca un weekend cu degustari de vinuri, mese si cazareajunge sa coste aproximativ 100 euro, la care se adauga costurile de transport.

Pe teritoriul tarii sunt 30 de crame pe care le poti vizita si unde poti degusta vin. Cramele pot fi vizitate pe tot parcursul anului, dar cele mai atractive peisaje sunt in perioada aprilie-octombrie.

In Romania, sunt inregistrate peste 250 de crame, insa dintre acestea doar 140 produc si vand vin imbuteliat. Totusi, numarul cramelor creste constat cu 5-10 unitati pe an, potrivit Alinei Iancu, fondator CrameRomania.ro si ReVino.ro.

Romania se afla pe locul 13 in topul mondial al celor mai mari producatori de vin, conform datelor preliminare publicate recent de Organizatia Internationala a Viei si Vinului (OIV).



Citeste si