6 Iulie 2023

GALERIE FOTO | 10 cele mai grele construcții din lume



Cu un total de peste 18,5 milioane de tone, 10 dintre cele mai grele construcții ridicate de om vreodată sunt cu adevărat impresionante atât din punct de vedere arhitectural, a tehnologiilor folosite, dar și a cantităților uriașe de materiale care au intrat în construcția lor.

10. One World Trade Center

(Sursa foto: Shutterstock)

10. One World Trade Center

One World Trade Center este clădirea care s-a ridicat în New York, în urma prăbușirii turnurilor gemene, după atentatele din 11 septembrie 2021. Are o înălțime de 546 metri, incluzând și turnul de comunicații. Fără el, înălțimea este de doar 417 metri.

Oferă o suprafață de spații de birouri de peste 325.000 metri pătrați (cam 8% din stocul total de birouri din București, care era estimat la mijlocul acestui an la 3,8 milioane metri pătrați), dar impresionează și prin greutatea estimată: circa 500.000 de tone.


9. Bazilica Sf. Petru

(Sursa foto: Shutterstock)

9. Bazilica Sf. Petru

Este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din întreaga lume, aflat în Vatican, inima catolicismului, iar ținând cont de perioada în care a fost construită, aceasta fiind finalizată în 1626, este una dintre minunile arhitecturale ale omenirii.

Acoperă o suprafață de peste 390.000 metri pătrați și este, la propriu, nu doar la figurat, un loc cu greutate pentru lumea creștină. Greutatea estimată este de peste 500.000 de tone, potrivit weightofstuff.com.


8. Pentagonul

(Sursa foto: Shutterstock)

8. Pentagonul

Este una dintre cele mai mari clădiri ca suprafață din lume, având peste 620.000 mp, și este una dintre clădirile emblematice ale Statelor Unite ale Americii. Clădirea este centrul principal al armatei SUA și este una dintre cele mai ușor recognoscibile clădiri din lume.

Evident, impresionează și prin greutatea sa estimată. Deși nu sunt cele mai clare date despre o clădire dintre toate cele incluse în această listă, dar, judecând după cantitățile de materiale de construcții folosite, greutatea estimată este de circa 700.000 de tone.


7. Turnul Lotte World

(Sursa foto: Shutterstock)

7. Turnul Lotte World

Lotte World Tower este un zgârie-nori cu 123 de etaje din Songpa-gu, Seul, Coreea de Sud. Din 2017, este a șasea clădire ca înălțime din lume măsurând 555 de metri.

Clădirea a fost proiectată să reziste la cutremure cu magnitudinea de până la 9 grade pe scara Richter și vânturi de până la 80 m/s. Deși au încercat să ridice o clădire cât mai ușoară, greutatea ei este estimată la peste 750.000 de tone, potrivit MSN.


6. Turnul Shanghai

(Sursa foto: Shutterstock)

6. Turnul Shanghai

Turnul Shanghai sau Shanghai Tower impresionează și el prin dimensiunile sale. Are circa 632 de metri înălțime, 128 de etaje și domină un oraș înțesat de zgârie nori cum este Shanghaiul. Este cea mai înaltă clădire din China și a treia în lume.

Are cele mai rapide lifturi din lume, dar impresionează și prin greutatea estimată la circa 850.000 de tone.


5. Marea Moschee din Mecca

(Sursa foto: Shutterstock)

5. Marea Moschee din Mecca

Un lucru cert despre moschei este că ele formează cea mai importantă parte a structurilor enorme din întreaga lume. Dintre toate, Marea Moschee din Mecca este cea mai masivă.

Sufletul religiei musulmane, locul către care fie care musulman din această lume își îndreaptă fața pentru a se ruga lui Allah, are o greutate estimată la peste 850.000 de tone.


4. Burj Khalifa

(Sursa foto: Shutterstock)

4. Burj Khalifa

Trecem deja la giganții acestei liste. Toate celelalte clădiri de dinaintea lor pălesc în comparație cu ceea ce urmează. Clădiri cu adevărat colosale, iar Burj Khalifa este primul dintre titani.

Burj Khalifa deține mai multe recorduri, iar unul dintre acestea este pentru cea mai înaltă clădire din lume, cu o înălțime de 828 metri. Această construcție enormă este și una dintre cele mai grele din lume, cântărind peste 2,2 milioane de tone!


3. New Century Global Center

(sursa foto: Shutterstock)

3. New Century Global Center

New Century Global Center este cea mai grea clădire din China. Este o construcție modernă și care impresionează prin dimensiunile sale. New Century Global Center oferă o suprafață cumulată de 1,76 milioane de metri pătrați. Este cea mai mare clădire din lume la acest capitol.

Construcția este masivă, iar prin includerea oțelului și betonului în construcția sa, edificiul are o greutate estimată la aproape 2,3 milioane de tone.


2. Palatul Parlamentului

(Sursa foto: Shutterstock)

2. Palatul Parlamentului

Facem un pas mai departe și trecem în categoria „titanii titanilor”. Cea mai grea clădire din China poate fi considerată „suplă” în comparație cu mastodontul din inima capitalei României.

Dintre clădirile moderne, Palatul Parlamentului este cea mai grea din lume. Departe de orice competitor modern.

Printre materialele de construcție folosite figurează circa 700.000 de tone de oțel și bronz, combinate cu un volum masiv de 1 milion metri cubi de marmură, 3.500 de tone de sticlă de cristal și 900.000 m cubi de lemn.

Construcția clădirii a început în 1984. Peste 40.000 de oameni au trebuit să fie mutați înainte de începerea construcției. Potrivit estimărilor, la construirea palatului au lucrat peste 30.000 de muncitori, mulți lucrând zi și noapte.

Estimările arătau că Palatul cântărește aproximativ 4,10 milioane de tone.


1. Piramida lui Khufu

(Sursa foto: Shutterstock)

1. Piramida lui Khufu

Regele construcțiilor omenești din întreaga lume este Piramida lui Khufu din Egipt. Cunoscută și sub numele de Marea Piramidă din Giza sau Piramida lui Cheops, are o greutate uimitoare datorită blocurilor de piatră din care a fost construită.

Încă este un mister pentru omenire cum a putut fi construită o asemenea structură în urmă cu 4.500 de ani, mai ales că unele blocuri de piatră au trebuit ridicate la o înălțime de 139 de metri.

Structura masivă are o greutate estimată la aproximativ 5.750.000 de tone.




Citeste si