O dată cu avansul tehnologiei, arhitectura multor clădiri a devenit și ea mult mai avansată. Pe lângă faptul că tehnologia le-a permis arhitecților și constructorilor să edifice clădiri din ce în ce mai mari, le-au și dotat cu tot felul de sisteme inovatoare, iar de această dată ne vom uita la top 5 cele mai avansate din punct de vedere tehnologic clădiri din lume.

Mercury City Tower - Moscova

Mercury City Tower este una dintre cele mai înalte clădiri din Rusia și este situată în Districtul Internațional de Afaceri din Moscova.

A fost construită în urma colaborării dintre arhitectul american Frank Williams și o echipă de ingineri ruși conduși de arhitectul rus Mikhail Posokhin. Construcția ei a început în 2006 și a fost finalizată în 2013, iar costurile s-au ridicat la 1 miliard de dolari, fiind în proprietatea magnatului rus Igor Kesaev.

Clădirea are 75 de etaje și oferă un spațiu util de aproape 174.000 mp, și iese în evidență din punct de vedere tehnologic pentru dotările sale.

Mercury City Tower - Moscova

(Sursa foto: Reddit)

Dispune de 29 de lifturi, dintre care două sunt de mare viteză (7 m/s), pentru a permite acces rapid oriunde în clădirea care oferă atât spații de birouri, cât și zone comerciale, restaurante, un centru de fitness, săli de conferințe și chiar apartamente de locuit modulare.

10 dintre lifturi sunt operate în sistem TWIN, adică pot opera câte două pe aceeași coloană. Fiecare lift dispune de motoare independente, care pot fi folosite atât pe verticală, cât și pentru deplasarea pe orizontală, ceea ce le permite mutarea de pe un puț de lift pe altul.

Clădirea dispune și de un sistem inteligent care reglează consumul de energie în funcție de necesar, în timp ce controlează și nivelul temperaturii ambientale, dar și modul de distribuție a apei calde în toată clădirea.

La momentul construcției, era cea mai înaltă clădire din Europa, măsurând 338,8 metri, dar în 2020 era clasată doar a cincea cea mai înaltă clădire de pe continent.

World Trade Center din Bahrain

Este primul zgârie nori din lume care a inclus și instalarea de turbine eoliene, pentru a-și genera singură o parte din necesarul de consum de electricitate.

Are o înălțime de 240 de metri, numărând 50 de etaje, iar în 2006 a obținut premiul LEAF pentru „Cel mai bun mod de utilizare a tehnologiei pe o scară largă”.

A fost recompensată și cu ”Premiul pentru design sustenabil”, oferit de către Arab Construction World.

Bahrain World Trade Center

(Sursa foto: Fine Art America)

BTWC, cum mai este alintată clădirea, este prima clădire inteligentă din Bahrain, integrând sisteme smart de management.

Construită sub forma a două turnuri gemene, legate de trei poduri suspendate, cu o lungime de 30 de metri, de care sunt prinse trei turbine eoliene, care generează 225 KW fiecare.

Clădirea dispune de mai multe sisteme de răcire a apei, sisteme inteligente de recuperare a căldurii, sisteme de iluminat care eficientizează consumul de energie.

Taipei 101 - Taipei

Este una dintre cele mai emblematice clădiri din lume. Este cel mai înalt zgârie nori din capitala taiwaneză, măsurând 509,2 metri, ceea ce l-a făcut să fie cea mai înaltă clădire din lume între 2004 și 2009.

Are 101 etaje și oferă o suprafață totală de circa 412.500 mp. Dispune de 61 de lifturi, unele de mare viteză, care pot duce pasagerii de la etajul 5 până la etajul 89, în doar 37 de secunde.

Panourile de sticlă care îmbracă această clădire sunt date cu o vopsea specială, care să asigure protecția față de radiațiile ultraviolete. Totodată, pentru că sunt panouri duble de sticlă, oferă un grad superior de izolație termică și pot rezista la un impact cu obiecte de până la 7 tone.

Taipei 101(Sursa foto: Lonely Planet)

Dar poate cel mai impresionant este faptul că dispune de unele dintre cele mai avansate sisteme de prevenire a dezastrelor din lume.

Cel mai impresionant dintre toate este sistemul hidraulic de cabluri suspendate, care îi permite clădirii să penduleze, astfel încât să reziste chiar și la cele mai puternice cutremure care se produc în această parte a lumii, fără să sufere niciun fel de daune majore. În cazul seismelor mai mici, clădirea nici măcar nu le simte.

Taiwan este una dintre cele mai afectate țări de intensitatea taifunurilor din această parte a lumii, iar clădirea este proiectată în așa fel încât să facă față fără probleme vânturilor puternice care se produc în timpul furtunilor violente care lovesc Taipeiul.

Burj Khalifa - Dubai

Poate că nu este o surpriză că această clădire se află într-un asemenea top, ținând cont că este o clădire relativ recentă și cel mai înalt zgârie nori din lume.

Are o înălțime de 828 de metri, dar va fi depășit în următorii ani, după ce va fi finalizat Jeddah Tower, care va fi ridicat în orașul Jeddah din Arabia Saudită și care va avea cel puțin 1.000 de metri înălțime, conform planurilor constructorilor.

Burj Khalifa - tricolor(Sursa foto: Virgin Radio)

Burj Khalifa a fost o clădire ieftin de construit, doar 1,5 miliarde de dolari, dar include unele dintre cele mai avansate sisteme din lume.

Una dintre cele mai impresionante dotări tehnice este rețeaua de țevi de apă, care măsoară 100 de kilometri, prin care trec aproape 1 milion de litri de apă în fiecare zi.

Burj Khalifa este dotat cu 57 de lifturi, care au o viteză de 10 m/s, fiind unele dintre cele mai rapide lifturi din lume.

Este dotată cu un sistem inteligent de climatizare, care colectează aerul de la etajele superioare, care este mai rece și mai curat și-l distribuie și către etajele inferioare.

Totodată, Burj Khalifa dispune de un sistem de colectare a apei care se produce prin condens, apă care este folosită apoi pentru sistemul de irigație a parcului ce înconjoară clădirea.

Nu în ultimul rând, o altă caracteristică interesantă este sistemul automatizat de curățare a geamurilor la exterior, pe ultimele 27 de nivele din vârful clădirii, care a fost dezvoltat de o firmă australiană și care a costat 8 milioane de dolari.

Apple Park

A costat 5 miliarde de dolari și este sediul Apple. A fost visul lui Steve Jobs, dar nu a mai apucat să prindă nici măcar momentul în care a fost pusă „prima cărămidă”.

Pe lângă faptul că arată ca un OZN, The Spaceship, cum a fost denumită, este un adevărat complex tehnologic.

Se spune că Apple Park respiră singur, iar asta se datorează sistemului de ventilație și de încălzire natural, care permite circulația liberă a aerului din exterior către interior și invers. De asemenea, are și un sistem natural de răcire a apei, care trece prin pereții săi. În acest fel, aerul cald de afară este atras în interior și răcit cu ajutorul acestui sistem. În acest fel, Apple folosește o cantitate mult mai mică de energie, decât dacă ar fi folosit sisteme de aer condiționat tradiționale.

(Sursa foto: 9to5Mac)

Gigantul tehnologic vrea ca Apple Park să fie alimentat în totalitate cu energie regenerabilă, prin urmare, întregul acoperiș al clădirii este acoperit cu panouri solare, care pot produce până la 17MW de electricitate, asigurând până la 75% din necesarul întregului complex, în zilele cele mai însorite. Alți 4 MW de energie sunt produși cu ajutorul instalațiilor care folosesc combustibil bio și gaz natural.

O altă minune a tehmologiei este centrul de vizitatori, care dispune de un sistem avansat de realitate augmentată.

Era de așteptat ca o companie de tehnologie atât de mare precum Apple să dețină și una dintre cele mai avansate din punct de vedere tehnologic clădiri din lume.

Sursa foto: VisitDubai.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri