9 August 2023

Cele mai populare castele și cetăți din România în 2023



Ediția a treia a „Recenziei de Aur”, un proiect Google prin care premiază cele mai apreciate locații de pe Google Maps, și-a desemnat câștigătorii dintre castelele și cetățile României. Câștigătorul din fiecare regiune istorică a României a fost locația cea mai apreciată din aceste categorii, respectiv cea care a avut cel mai mare număr de recenzii pe Google Maps în regiunea sa și un rating de peste 4,5 stele. Castelele și alte obiecte istorice sunt unele dintre cele mai bine cotate atracții evaluate de utilizatori pe Google Maps.

Castelul K??rolyi

Castelul Károlyi este obiectivul câștigător din regiunea Maramureșului. Monument de arhitectură construit în perioada 1892-1894, Castelul Károlyi este operă a arhitectului Arthur Meinig și se află în apropierea parcului dendrologic Carei, județ Satu Mare. Castelul poate fi vizitat între marți și duminică între orele 9:00 și 17:00 (ultima intrare la ora 16:30).


Cetatea Oradea

Cetatea fortificată din Municipiul Oradea, aflată la o aruncătură de băț de râul Crișul Repede și de Piața Emanuil Gojdu se numără printre obiectivele cele mai cunoscute din oraș. Cetatea a fost cea mai populară din întreaga regiune a Crișanei conform turiștilor care au scris recenzii pe Google Maps, cetatea heptagonală datând din secolul al XIV-lea. Ea este folosită și în prezent fiind restaurată în perioada 2009-2015.


Bastionul Maria Theresia

Bastionul Maria Theresia a fost cel mai bine contat obiectiv din Banat în topul „Recenzia de Aur” pentru Banat. Bastionul se află în Timișoara, adiacent cu bulevardul Take Ionescu, și este special deoarece este singurul bastion care mai există din cetatea Timișoarei din perioada apartenenței Banatului la Imperiul Austriac. Construcția mai este cunoscută și drept Bastionul Cetății și găzduiește, în prezent, spații comerciale, localuri, fiind folosit ca pasaj pietonal.


Cetatea Medieval? a Severinului

Cetatea Severinului este construcția care a primit cele mai pozitive reacții din partea turiștilor în regiunea Olteniei. Aflată în Drobeta-Turnu Severin, cetatea a fost construită, în forma sa originală, în timpul regelui Ladislau I ca fortăreață împotriva pecenegilor și cumanilor. Astăzi, ea poate fi vizitată în parcul General Dragalina și se află în apropierea teatrului, ansamblul cetății medievale fiind restaurat parțial în ultimii ani.


Castelul Pele?(TM)

Castelul Peleș se numără, fără doar și poate, printre cele mai cunoscute castele din România astfel că poziția sa de frunte în topul review-urilor oferite de turiști pentru regiunea Munteniei nu reprezintă vreo surpriză. Castelul, casă pentru regii României de altă dată, poate fi vizitat între 9:15 și 17:00 în zilele de marți, joi, vineri, sâmbătă și duminică. Marți, programul este între 10:00 și 17:00. Pelișorul, aflat în apropiere, este închis și marțea.


Cetatea Medieval? Enisala

Cetatea din apropierea satului tulcean Enisala (care înseamnă noua vestire în turcă) a ieșit pe primul loc în Dobrogea în topul realizat de Google Maps. Ruinele cetății, care este la cam doi kilometri de sat, unde se găsește și Muzeul Gospodăriei Țărănești, a fost un loc călcat adesea de arheologi. Cercetările arheologice au fost începute în anul 1939 și au continuat, cu mici întreruperi, în perioada anilor 1970-1998.


Palatul Culturii din Ia?(TM)i

Palatul Culturii din Iași este una dintre cele mai cunoscute clădiri ale Capitalei Moldovei. Palatul a fost construit în perioada 1906 - 1925, în perimetrul fostei curți domnești medievale moldovenești, pe locul fostului palat domnesc. Astăzi, Palatul Culturii este sediul Complexului Muzeal Național „Moldova” care include Muzeul de Artă, Muzeul Tehnic, Muzeul Etnografic, dar și Muzeul de Istorie.


Cetatea de Scaun a Sucevei

Cetatea de Scaun a Sucevei se află nu foarte departe de centrul orașului Suceava, aceasta fiind una din cele două cetăți construite în zonă în perioada medievală. Cetatea a fost construită la sfârșitul secolului al XIV-lea de Petru I Mușat, a fost fortificată în secolul al XV-lea de Ștefan cel Mare și distrusă în secolul al XVII-lea (1675) de Dumitrașcu Cantacuzino. În prezent, Cetatea Sucevei se află în ruine.


Cetatea Alba-Carolina

Cetatea Alba Carolina este o fortăreață cu bastioane construită la începutul secolului al XVIII-lea în orașul medieval Alba Iulia, pe Dealul Citadelei. În același loc pe care tronează, astăzi, Cetatea Alba-Carolina s-au mai aflat alte două fortificații precedente: Castrul Roman al Legiunii a XIII-a Gemina și Cetatea Medievală Bălgrad. Cetatea a fost cea mai apreciată de turiști din toată regiunea Transilvaniei.




Citeste si