10 Aprilie 2009

Proiect de 3 mil. euro pentru dezvoltarea Parcului National Muntii Macinului



Administratia Nationala Parcul National Muntii Macinului a castigat un proiect de trei milioane de euro pentru dezvoltarea potentialului turistic din zona.
Viorel Rosca, seful Administratiei Parcului National, a declarat, joi, la Tulcea, ca finantarea proiectului va incepe la 1 mai si se axeaza pe dezvoltarea infrastructurii si valorificarea traditiilor si mestesugurilor populare, anunta NewsIn.

"Noi am pornit de la premisa ca administrarea parcului nu presupune doar conservarea biodiversitatii foarte rare din perimetrul parcului, ci si crearea unor facilitati economice pentru localnicii din satele care marginesc aceasta arie ecologica protejata. Aceste activitati noi pentru populatia din zonele Macin, Greci, Cerna, Hamcearca, Niculitel Valea Teilor si Luncavita au inceput sa prinda contur.

Au fost omologate sase trasee turistice pe teritoriul Parcului National Muntii Macin si in acest context vreau sa va spun ca am fost selectati in urma unui concurs de proiecte in care au fost implicate administratiile a 27 de arii protejate pentru realizarea unui Centru Turistic zonal care va urmari promovarea potentialului turistic la nivel regional”, a declarat seful Administratiei Parcului National Muntii Macinului, Viorel Rosca.

Potrivit sursei citate, proiectul care se vrea o punte de promovarea a potentialului turistic de la poalele Hercinicilor, inclusiv prin reteaua ariilor protejate nationale si internationale, are un suport financiar venit de la Uniunea Europeana, prin Ministerul mediului, de circa 3 milioane de euro.

"Primaria Greci ne-a pus deja la dispozitie gratuit 1.800 metri patrati de teren in imediata vecinatate a Parcului pentru constructia Centrului Turistic unde vom prezenta, la parter, toate mestesugurile populare si traditionale din zona Muntii Macinului”, a mai precizat Viorel Rosca.

Acesta mai sustine ca in nordul Dobrogei a aparut inca o oportunitate capabila sa contribuie, impreuna cu Delta Dunarii, la dezvoltarea turistica a judetului Tulcea.

„Noi si administratia Biosferei Delta Dunarii suntem singurele Administratii de Arii Protejate din Bioregiunea geografica de stepa care am obtinut finantare pe proiecte de dezvoltare a infrastructurii turistice. Muntii Macinului reprezinta un potential turistic ce trebuie valorificat si important este ca am gasit sustinerea primariilor incluse in perimetru Administratiei Parcului National si care doresc valorificarea zonei”, a mai spus Rosca.



Citeste si