21 Septembrie 2009

Un an de la criza prin ochii unui broker de la Bursa

Un septembrie socant, cu urmari neasteptate si dramatice. Momente de teama si panica, in care reactiile erau imposibil de anticipat si de influentat. Senzatia ca totul se termina, ca pamantul fuge de sub picioare. Asa arata acum momentul prabusirii Lehman Brothers, rememorat de Gabriel Necula, broker la Prime Transaction, la un an de la varful crizei financiare.

Prabusirea Lehman - realitatea dura reflectata in ecranul rosu al cotatiilor

Falimentul marelui gigant financiar a uimit lumea financiara. Chiar daca si alte banci, precum Fannie Mae si Freddie Mac, ajunsesera la colaps, Lehman Brothers a fost cel mai mare faliment bancar, ce a produs efecte dezastruoase in intreaga lume.

Saptamana 14-19 septembrie 2008 va ramane marcata cu rosu in istoria financiara a lumii, si va fi luata ca punct de referinta al celei mai mari crize din epoca moderna. Cinci zile de soc, care au debutat cu “Lunea neagra”, in care Bank of America a acceptat sa cumpere banca Merrill Lynch pentru circa 50 de miliarde dolari, iar Lehman Brothers a invocat Capitolul 11 de protectie impotriva falimentului.

Falimentul reprezenta sfarsitul acestei institutii, vechi de 158 de ani, care a reusit sa treaca peste cele doua razboaie mondiale sau peste colapsul fondului de investitii Long-Term Capital Management, insa nu a putut face fata crizei creditelor.

Efectele crizei declansate de pierderile gigantilor economiei Statelor Unite ale Americii au avut un impact mai mare a doua zi. “Cea mai socanta sedinta”. Asa vorbeau brokerii despre ziua urmatoare falimentului, la Bursa de Valori.

La fel incepe si discutia cu Gabriel Necula, broker la Prime Transaction, intr-o nota memorativa deloc vesela, despre soc, lipsa de reactie si prabusiri.

Necula a simtit acele momente la fel ca milioane de alti brokeri din intreaga lume, din fata panoului in care domina culoare rosie si in care cifrele scadeau ametitor. “Ne uitam la monitoare si nu stiam ce se intampla, eram lipsit de reactie, ca intr-un vis. Daca pana atunci simteam ca aveam totul, ca puteam face multe lucruri, in acele momente nu mai aveam nimic, nu mai aveam ce sa fac, pe ce sa ma bazez, cum sa reactionez. Simteam ca imi fugea pamantul de sub picioare”, povesteste Necula cum a simtit acele momente istorice.

In acea perioada, piata de capital insemna prabusiri, scaderi necontrolate si munca in zadar. Tot ce fusese contruit pana atunci se spulberase.



Misiune imposibila - Cum sa linistesti clientii

Avalsansa a continuat, s-a concretizat in suspendari de sedinte de tranzactionare si scaderi dramatice ale cotatiilor.

“Fiecare se gandea ce ar trebui sa faca in perioada urmatoare si, usor, usor, ne-am obisnuit cu situatia. Stiam ca bursele vor continua sa scada, stiam ca sistemul este in mare pericol si nici declaratiile celor mai mari lideri mondiali nu erau cele mai optimiste. Uitandu-ne in spate, vedem ce risc enorm a existat in piata: acela de a se prabusi tot. Daca nu erau interventiile statelor puternice, s-ar fi ajuns la o criza mult mai mare decat cea din 1929 -1932”, sustine Necula.

In acele momente dramatice, brokerii aveau o misiune delicata: aceea de a discuta cu investitorii, de a ii impiedica sa intre in panica. Greu de facut, in conditiile in care moralul lor era la pamant.

Brokerul spune ca era imposibil de a linisti investitorii, le spuneai ce se intampla care sunt riscurile si fiecare reactiona asa cum considera.

“Erau foarte putini care priveau optimist, vazand oportunitatea de a cumpara ieftin. Ceilalti erau cuprinsi de teama de a nu pierde toti banii. Unii au ales sa se retraga atunci, altii au asteptat sa vada cum vor evolua lucrurile, dar, in general, sentimentul de ingrijorare predomina”, povesteste el.

Pe de alta parte, exista si o alta categorie de oameni, care nu aveau legaturi cu bursa si care nu puneam pret pe acele momente, pentru ca nu realizau amploarea problemei.

“Discutam cu persoane din diverse domenii si le spuneam ca va urma o perioada grea in economie, dar nu credeau. Nu faceau conexiuni la acel moment. Mai tarziu, cand problemele se vedeau in majoritatea domeniilor, imi dadeam seama ce importanta e bursa si cat de mult ar fi contat ca fiecare afacere sa tina cont de sfatul unui broker, in vederea anticiparii anumitor miscari din economie”, explica Gabriel Necula.



Povestea merge mai departe...

Momentele unice din toamna anului trecut au culminat cu minime istorice si cu avalansa iminenta, imposibil de oprit in acele momente.

“Dupa septembrie, am mers mai departe, am incercat sa facem ce trebuia, dar orice incercam sa construim nu avea finalitate. La inceputul acestui an, au fost doua luni in care pietele si-au atins minimele. Plana perceptia ca un bulgare a luat-o la vale, a inceput o avalansa de neoprit, timp in care nu se concretiza nimic. Dar exista speranta ca se va intampla ceva”, explica el.

In perioada ianuarie – februarie, era o deziluzie totala si pe piete si in randul brokerilor. “Toti asteptam sa scada pana la un moment dat si apoi sa o luam de la capat, dar nimeni nu stia cand se va opri”.

Pana la urma, planurile de salvare a marilor state s-au dovedit utile, desi au fost mult blamate de o parte din analisti. Dupa luna martie lucrurile au inceput sa se mai aseze, desi inca la un nivel scazut.

“Acum chiar exista un optimism, s-a ridicat privirea din pamant si se priveste spre viitor. Dar lucrurile se vor intampla foarte incet si greu”.

Necula nu este foarte optimist privind revenirea economiei in ultimul trimestru al acestui an, asa cum se vehiculeaza, ci vede, in cel mai bun caz, o imbunatatire.

“Nu cred ca lucrurile se vor imbunatati, mai intai este nevoie de o economie mondiala care sa functioneze normal si abia apoi va ajunge si la noi acest val optimist, mai ales ca suntem clar dependenti de marile state. Vom avea foarte mult de suferit si anul viitor, costurile de a mentine o stare de normalitate fara a lua masuri reale sunt foarte mari si le vom plati multi ani”, considera brokerul Prime Transaction.

El mai spune ca este posibil sa vedem o alta forma a capitalism, diferit la nivel de reglementare, in care statul va avea un cuvant important de spus.

“Daca nu erau masurile marilor state, exista riscul unei prabusiri a sistemului si nu aveau cum sa lase sa se intample asta. In mod normal, un stat ar trebui sa lase sectorul privat sa mearga cand lucrurile stau bine si cand sufera sa intervina prin sprijinirea consumului sau prin proiecte. Acum, ajutorul s-a trasformat in a imprumuta bani si a salva de la faliment, dar era absolut necesar”, declara Necula.

Criza financiara in Statele Unite ale Americii – Bilantul unui an istoric


Ce nu te omoara, te intareste

Specialistii spun ca ce a fost mai greu a trecut si de acum ar trebui sa vedem cel putin o stabilizare, daca nu o revenire.

Din toate aceste momente, fiecare actor al pietei ar trebui sa traga invataturi si sa ramana cu cateva lectii importante.

Necula spune ca cea mai importanta este experienta ca lucrurile nu merg in aceeasi directie la nesfarsit, ca intotdeauna trebuie sa iei in calcul si riscurile.

“Trebuie sa cladesti lucrurile pe ceva solid, sa analizezi global, pentru ca lumea este interdependenta. Daca iesi lovit, incearca sa nu repeti greselile. La fel si in piata de capital, nu mai poti crede teoria ca actiunile vor creste la nesfarsit”.

Cei care au participat la toata criza asta, nu vor uita prea curand, sunt in continuare afectati si vor fi precauti, crede Necula.

“Nu mai cred asa usor ce se intampla, asa este psihologia umana, isi regaseste greu echilibrul dupa un soc”.

Pe de alta parte, cei care au intrat acum, in perioada de bottom, sunt alt gen, ei au asteptat, le-a fost frica, dar acum simt opotunitatea.

“Sunt genul de smart money, care vin cand trebuie. Ei au alta cultura, inteleg ce se intampla pe bursa si conexiunea cu realitatea economica vor gestiona mai bine situatia”.

Din punct de vedere al jucatorilor, al brokerilor, Necula crede ca piata va iesi mai matura, mai experimentata. Acestia au trecut prin momente dificile care i-au intarit si ii fac mai buni.

“La nivel de piata nu cred ca vom vedea o evolutie, e nevoie de un progres vizibil al societatii in general. Dupa ce mediul economic va ajunge la o sustenabilitate mai mare, si bursa se va maturiza. Dar inca este privita sceptic de multa lume, care o vede ca pe un fenomen marginal. Daca pana acum era un loc unde puteai face bani repede, acum majoritatea o asociaza cu riscuri enorme. Acum cand sunt prioritati, lumea fuge”, explica Necula.

Cum au evoluat bursele lumii de la caderea Lehman Brothers








Citeste si