2 / 4

Tinta de inflatie - departe de realitate si in 2011

Banca Nationala a Romaniei va rata in 2011 estimarea de 3%, iar inflatia de la finalul anului se va incadra peste limita superioara a intervalului, 2% - 4%, sustin economistii. Mai mult, exista si voci ce spun ca banca centrala va rata tintirea inflatiei si in 2012.

Tinta de inflatie va fi ratata si in 2011 si in 2012, iar inflatia de la sfarsitul acestui an va fi intre 4,5% si 5%, in afara intervalului tinta. Anticiparile inflationiste sunt dezancorate si exista o lipsa de credibilitate in mesajul si demersul bancii centrale”, afirma analistul economic Lucian Isar (foto).

El precizeaza ca influentele din partea preturilor materiilor prime ori alti stimuli externi afecteaza toate economiile lunii, dar atrage atentia ca marea majoritate a economiilor inregistreaza performante mult mai bune in domeniul inflatiei.

”Solutiile pentru recredibilizarea politicii bancii centrale romane sunt ori stabilirea de noi tinte pentru inflatie, in jurul lui 4%, pentru reancorarea anticiparilor inflationiste, ori continuarea cu si mai multa convingere a redefinirii scopului acestei institutii”, concluzioneaza Isar.

Economistii Raiffeisen Bank sustin ca dinamica inflatiei din ultimele luni a fost plina de surprize negative, socurile de pe partea ofertei (cresterea preturilor la alimente si combustibili) fiind principalul motor ar evolutiei inflatiei.

„In aceste conditii, prognoza de inflatie prezentata de banca centrala in februarie, conform careia inflatia anuala va fi de 3,6% in decembrie 2011, este foarte optimista. Vedem riscuri semnificative pentru rata inflatiei de la finalul acestui an si credem ca poate sa fie mai mare chiar si decat estimarea noastra, de 4,5%”, explica economisii Raiffeisen Bank in cadrul unui raport.

Analistii Raiffeisen mai mentioneaza ca initial se asteptau ca banca centrala sa reduca usor dobanda de politica monetara in acest an, de la 6,25% la 5,75%, dar mentioneaza ca, in prezent, sansele in privinta unei scaderi sunt egale cu zero.

Cel mai probabil, BNR va mentine dobanda de politica monetara neschimbata pana la sfrsitul acestui an. BNR ar trebui sa se concentreze de acum inainte pe a mentine sub control anticipatiile inflationiste. De asemenea, un leu mai apreciat in urmatoarea perioada reprezinta cel mai probabil scenariu”, se arata in raportul Raiffeisen.

Cursul de schimb EUR/RON a inceput anul la un nivel de 4,2697 lei/euro, iar in prezent a coborat pana la 4,1932 lei/euro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri