3 / 5

Aurelian Dochia: Cheia sta in fondurile structurale

Absorbtia fondurilor structurale si investitiile in infrastructura sunt principalele cai prin care economia poate fi stimulata si chiar ar putea fi evitate efectele unei recesiuni in Europa, este de parere analistului economic Aurelian Dochia, care ia in calcul o scadere economica in Europa.

“Daca se instaureaza recesiunea in Europa, e foarte greu de crezut ca noi vom putea sa scapam", a spus Dochia, pentru Wall-Street.ro.

Discutia despre fondurile structurale este veche si mijloace prin care poti fi atrasi mai mult din banii europeni au tot fost dezbatute, asa ca analistul nu este foarte optimist ca acest pariu poate fi castigat, care ar putea propulsa economia, inca anemica, in absenta cererii interne.

Mai mult, Dochia nu vede cum ar putea fi stimulat consumul, pentru ca asta ar ridica cheltuielile bugetarea si am risca sa nu ne incadram in tintele impuse de FMI.

"Un lucru foarte important, daca ne uitam la masurile de stimulare a consumului luate in alte tari, observam ca ele nu au efecte de durata. Ele au efecte doar cat timp se pun bani in piata, dar imediat ce s-au epuizat piata revine la faza anterioara”, a explicat Dochia.

Programe pentru incurajarea consumatorilor sa cumpere masini sau locuinte au fost introduse dupa criza din 2008 in multe state europene si au avut efecte de scurta durata, lucru care s-a vazut si in datele economice din trimestrul II, cand majoritatea economiilor au franat din cauza epuizarii stimulilor fiscali.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri