2 / 4

Consumul va continua sa scada

Totodata, companiile isi vor restrange in continuare investitiile, ca raspuns la conditiile restrictive de finantare si la cererea domestica slaba.

Potrivit estimarilor Ernst & Young, firmele din Spania si Italia vor taia anul acesta cel putin 5% din investitiile de capital, in timp ce in Franta si Benelux investitiile raman stationare sau chiar in usoara scadere.

Doar in Germania exista conditiile unei cresteri semnificative a investitiilor, dar abia in a doua jumatate a anului.

Consumul domestic va inregistra o noua contractare, de pana la 0.7% per ansamblul zonei euro. Cu toate acestea, estimarile raman pozitive in Germania, care va inregistra o crestere usoara de 1%, si stationare in Franta, contrabalansand scaderile mai abrupte din celelalte tari.

"Desi riscurile destramarii zonei Euro au scazut in comparatie cu anul trecut, ca urmare a acordului privind salvarea Greciei si a implicarii BCE, nu suntem inca in afara recesiunii. In cel mai bun caz, 2012 va fi un an dificil atat pentru guverne, companii cat si pentru populatie. Nici previziunile de revenire modesta pentru anul urmator nu ar trebui abordate cu lejeritate - intreaga zona Euro, dar si economiile periferice acesteia trebuie sa fie pregatite pentru provocari substantiale in urmatoarele 12 luni", concluzioneaza studiul Ernst & Young.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri