2 / 11

Iesirile de capital au precipitat deprecierea leului

Desi nu era foarte clar daca deprecierea puternica a leului avea la baza iesiri de capital sau era conjuncturala, ca urmare a crizei politice, Fondul Monetar International (FMI) recunoaste in mod oficial, in cadrul declaratiei finale a misiunii de evaluare, ca "iesirile de capital din ultimele luni au precipitat deprecierea ratei de schimb cu peste 5 la suta pana acum in acest an".

Totusi, dupa cum a declarat seful misiunii, olandezul Erik de Vrijer, calculele FMI arata ca in acest moment cursul de schimb este aproape de echilibru, iar leul este posibil sa fie chiar usor subevaluat, ceea ce inseamna ca ar exista spatiu pentru o apreciere modesta.

De asemenea, FMI mentioneaza ca interventiile BNR pentru domolirea deprecierii au consumat o parte din rezervele internationale, dar acestea continua sa acopere in intregime obligatiile de datorie externa pe termen scurt.

Recomandarea Fondului este ca banca centrala "sa evite interventiile excesive pentru sprijinirea leului, permitand inca o anumita depreciere atata timp cat inflatia este estimata sa ramana in intervalul tintit si efectele bilanturilor bancare raman neschimbate".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri