3 / 6

Cererea interna va stimula cresterea

Faza initiala de redresare a zonei euro a fost determinata de relansarea schimburilor comerciale iar EEF prognozeaza ca exporturile vor continua sa-si accelereze cresterea, pe masura ce economia globala se consolideaza si comertul international se intensifica. In plus, cererea interna, care a jucat un rol determinant in privinta cresterii economice in ultimii ani, ar trebui sa se imbunatateasca incepand cu 2014. Masurile de austeritate vor continua sa ingreuneze cresterea, insa impactul lor va fi considerabil mai mic decat in anii anteriori.


Situatia gospodariilor este, de asemenea, pe cale sa se imbunatateasca. Consumatorii s-au confruntat cu o perioada prelungita de scadere a salariilor reale si de crestere a somajului, toate acestea diminuandu-le drastic puterea de cumparare. Odata cu scaderea inflatiei si stabilizarea somajului, presiunea se va diminua iar EEF prevede o crestere de pana la 0,5% a consumului in 2014, dupa o scadere estimata de 0,6% in 2013.


In plus, climatul investitional da semne de ameliorare. Sondajele de evaluare derulate in mediul de business arata ca increderea revine – atat in privinta pietelor interne cat si a celor externe – pe fondul unor previziuni mai bune si a scaderii nivelului de risc.


"Aceste imbunatatiri ar trebui sa dea curaj firmelor care au lichiditati importante sa inceapa proiecte de investitii, insa nivelul general de redresare al investitiilor va fi limitat de conditiile de creditare care raman relativ restrictive. Ca urmare, ne asteptam ca investitiile sa creasca cu 1,3% in 2014, dupa declinul inregistrat in 2012 si 2013, iar aceasta crestere sa continue sa se accelereze in perioada 2015 – 2017”, a explicat Marie Diron.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri