4 / 6

Amenintarea deflatiei prinde contur

Desi la orizont se arata semne pozitive, riscurile se mentin. Inflatia din Zona Euro a atins un grad ingrijorator de scazut in ultimele luni, ajungand la doar 0,7% in luna octombrie 2013, minimul inregistrat in ultimii patru ani. Rate scazute ale inflatiei se inregistreaza nu doar in economiile periferice, ci si in tarile nucleu.


Studiul prevede o inflatie putin peste 1% atat pentru 2014, cat si pentru 2015. In aceste conditii, o relaxare preventiva a politicilor monetare ar fi justificata la inceputul anului 2014, ca o asigurare impotriva deflatiei si pentru a contracara potentialele inaspriri ale conditiilor de creditare “importate” din S.U.A., ca urmare a masurilor aplicate de Federal Reserve.


Marie Diron: “Reducerea surpriza a ratei dobanzii din luna noiembrie este putin probabil sa fie suficienta pentru a preintampina preocuparile legate de eventuala deflatie. Credem ca deflatia ar avea un impact negativ semnificativ asupra perspectivelor de crestere pentru economia Zonei Euro, ducand la o crestere a costului real al datoriei”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri