3 / 9

Ford

Ford este unul dintre gigantii din industria auto care are facilitati de productie in Rusia, unde opereaza un joint-venture impreuna cu firma ruseasca OAO Sollers la St. Petersburg. Asocierea de firme produce in Rusia modelele Focus si Mondeo, dar si alte vehicule pe baza pieselor importate. Ca urmare a fragilitatii pietei auto din Europa, dar si a celei din Rusia, Ford a decis recent sa taie 950 de slujbe la doua fabrici, acuzand si deprecierea rublei cauzata in mare parte de criza din Ucraina.


Ford a vandut anul trecut pe piata rusa 105.000 vehicole, ocupand o cota de piata de 3,8% din totalul de 2,8 milioane de automobile vandute in Rusia. Cererea din Rusia echivaleaza cu capacitatea maxima de productie a fabricii din Craiova, dar liniile de asamblare sunt pentru modele diferite, Fiesta si B-Max in Romania si Mondeo si Focus in Rusia.


Ca urmare, sansele unei retrageri a Ford in cazul in care conflictul escaladeaza sunt mari, iar cele mai apropiate unitati de productie sunt in Turcia si Romania, la Craiova.


"Urmarim ce se intampla in plan politic si speram intr-o rezolvare pozitiva. Nu exportam autovehicule din Rusia. Importam piese pentru a asambla vehiculele aici", a spus directorul operational al Ford Europa, Barb Samardzich, citat de Forbes.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri