4 / 7

Populatia globala imbatraneste

Imbatranirea demografica este cauzata in principal de scaderea ratei de fertilitate, ceea ce a dus la cresterea procentului de oameni in varsta. In plus, accesul la metode contraceptive este mai facil, iar educatia este mai accesibila femeilor.


In al doilea rand, rata mortalitatii a inregistrat un declin avand in vedere ca serviciile de sanatate s-au imbunatatit si saracia la nivel global a scazut.


Ult alt factor este reprezentat de imbatranirea generatiei "baby boomers" (cei nascuti dupa Al Doilea Razboi Mondial, intre 1946 si 1964), care a fost si "generatia fertilitatii".

Costurile serviciilor medicale, alarmante


Daca in 1950 populatia globala a celor cu varste de peste 60 de ani era de 200 de milioane de oameni, pana in 2050 este de asteptat ca numarul lor sa ajunga la doua miliarde.


In plus, proportia oamenilor integrati pe piata muncii va scadea, odata cu imbatranirea demografica. Prin urmare, problema varstei de pensionare va deveni una importanta. De exemplu, in Grecia, media de viata pentru barbati este de 78 de ani, iar varsta de pensionare este la 57 de ani, ceea ce inseamna 21 de ani in afara pietei muncii.


Sursa foto: Shutterstock.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri