2 / 6

Alin Brendea, Prime Transaction: Daca criza se va prelungi mai mult, Romania va fi mai mult contaminata

In privinta raspunsului autoritatilor din Romania la aceste evolutii, Alin Brendea, director Prime Transaction, crede ca ar fi de bun simt ca acestea sa stie ce sa faca, dar este mult mai important daca acest lucru se va face sau se poate face. “Trebuie sa avem in vedere un alt aspect: aceasta criza se suprapune unui an electoral si, in acest sens, unele masuri ar putea fi greu de implementat”, remarca Brendea.

Brendea nu crede ca turbulentele se vor transmite intr-o masura foarte mare, dar nici deloc. “Conteaza foarte mult si cat va mai dura criza, pentru ca daca se va prelungi mai mult, si Romania va fi mai mult contaminata”, adauga Alin Brendea.

Directorul Prime Transaction insista pe faptul ca probelemele din SUA au pornit de la piata imobiliara, si chiar daca suntem departe de americani, ar putea sa asistam la o oarecare temperare in evaluarea activelor.

Brendea nu vede influente foarte mari asupra afacerilor romanesti ca urmare a prabusirii unei banci de investitii de talia Bear Stearns, dat fiind faptul ca in economia romaneasca nu sunt entitati de acest gen, care sa fie influentate direct de aceasta prabusire. “Practic, respectivele banci au fost motoare principale de rulare a banilor”, explica Brendea.

De asemenea, Adrian Simionescu, directorul Vienna Investment Trust, nu crede ca turbulentele de pe pietele international se vor transmite foarte intens in economia romaneasca, nu pentru ca aceasta nu ar fi vulnerabila, ci pentru ca nu sunt conexiuni directe care sa permita un impact foarte puternic.

“In plus, masurile luate pana acum de Guvern si de Banca Nationala au avut ca scop tinerea in frau a inflatiei. Aceste operatiuni au mentinut un echilibru in economie si in politica fiscal, evitand orice dezechilibru generat de criza internationala”, ne-a declarat Adrian Simionescu.

De asemenea, forurile internationale nu prevad pericole foarte mari pentru tarile emergente, inclusiv Romania, crede Simionescu. “Interconexiunea dintre noi si America este slaba, impactul este mai mult psihologic, desi nu ar trebui sa fim afectati aproape deloc”, adauga Simionescu.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri